Ministerul Finantelor a imprumutat joi circa 3 miliarde de lei printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea de 5 ani la un randament de 5,4% pe an, mult sub nivelul anterior, de 6,8% pe an. Investitorii sunt tot mai interesati de titlurile in lei dupa anuntul facut de americanii de la JP Morgan cu privire la includerea obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

Romania ar putea fi inclusa, de la 1 martie, in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series, procesul urmand sa aiba loc treptat, pe parcursul a trei luni, pana la 1 mai.

Ponderea Romaniei in indicele GBI-EM Global Diversified, la sfarsitul acestei perioade, este estimata la 0,54%, potrivit bancii. Analistii se astepteapta ca in aceste conditiile cererea pentru obligatiunile emise de Ministerul Finantelor sa creasca in continuare, ceea ce ar putea duce la ieftinirea imprumuturilor Statului.

Ne asteptam de asemenea ca randamentele sa scada pana la 5,25% pentru instrumentele cu maturitate de un an si la modificarea structurii datoriei, in favoarea celei denominate in lei care sa "preia" din cea denominata in valuta, mai spun analistii internationali.

Reamintim ca si aprecierea din ultimele zile ale leului este datorata aceluiasi anunt al JP Morgan, BNR intervenind in piata pentru a stopa o apreciere excesiva a leului.