Personal mi-as dori ca taxele pe munca in Romania sa fie mai mici. Cu atat mai mult cu cat banii platiti pentru sanatate sau pensie nu asigura macar ceva decent atunci cand ajungi sa ai nevoie. Dar nu sistemul fiscal sta in calea dezvoltarii antreprenoriatului. Mai degraba mentalitatea noastra ne sta in cale si ideea ca foarte putini respecta lege", a spus omul de afaceri Dragos Anastasiu in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews de joi, sustinute alaturi de Felix Patrascanu. "16% e un lucru destul de bun. Nu acelasi lucru se poate spune despre impozitarea muncii ori de anormalitatea unui 24 % tva. Nu consider fiscalitatea romaneasca una potrivita pt. antreprenoriat", crede Patrascanu.

Felix Patrascanu si Dragos AnastasiuFoto: Arhiva personala

Amandoi sunt membri ai comunitatii Romanian Business Leaders, Anastasiu detinand grupul de firme Eurolines, in vreme ce Patrascanu este proprietarul companiei de curierat Fan Curier.

Dintre raspunsurile celor doi invitati:

  • din pacate sistemul educational in spirit antreprenorial ( care intre noi fie vorba incepe din primii ani de viata ) lasa mult de dorit in Romania. Probabil ca ar trebui sa fie prioritatea nr 1 in Romania : EDUCATIA ! Cand vad ca oamenii vin de la facultate si intra direct in MBA, fara pic de experienta reala in business ma apuca durerea de cap. Se fac multe lucuri numai pentru a le face, pentru a avea o diploma. Nu asa trebuie actionat. In viata nu conteaza ( prea mult ) diplomele ci CE STII SA FACI !(Anastasiu)
  • Piata de curierat romaneasca are o dinamica foarte vioaie. Lucrurile s-au schimbat foarte mult in ultimii ani.Preluari de companii,venirea tuturor jucatorilor mondiali in Ro (exceptie facand FedEx care exista aici sub forme de franciza). Trebuie sa mergi pe o nisa foarte bine definita in acest moment.Si ai grija la preturi. O piata nu se castiga cu preturi mici ci cu preturi reale. Preturile reale sunt cele care te tin in viata pe tine si implicit pot genera calitate clientilor.(Patrascanu)
  • De cand ma stiu eu guvernele asculta si spun ca inteleg problemele mediului de afaceri. Dar intre a asculta si a face ( implementa ) e cale lunga. Noi suntem foarte buni la strategii dar extrem de slabi in executie. Sunt multe zone de business care pot creste si unde ar merita investit. Ideea este ca fiecare sa investeasca IN CEEA CE FACE si anume cu PASIUNE. Romania ofera oportunitati exceptionale in multe zone, pentru ca sunt destul de la inceput si concurenta exista dar de cele mai multe ori se poate usor depasi. Personal investesc in transport si mai ales turism, pentru ca asta stiu sa fac. Iar turismul are loc nemarginit de crestere, atat sosirea strainilor in Romania cat si plecarea romanilor in strainatate (Anastasiu)
  • Cele trei tendinte pe care membri RBL le vor propune cu precadere sunt :antreprenoriatul,buna guvernare si educatia. Prima zona de business care a generat si va mai genra profit in RO este vanzarea on-line. Incepand cu luna noiembrie cresterile au fost peste asteptari.Un exemplu: in Q3, in UK  cresterea pe ecomerce a fost de 20 %.Enorm de mult pt.o tara "asezata " ca Marea Britanie. Cresterile din Ro tin pasul cu cadenta mondiala. Alta zona de business care incepe sa-si revina este zona de constructii de complexuri de locuit ieftine,pana-n 60k-80k euro/apartament. As adauga zona de green-energy, dar aici mi-e frica de o supradimensionare a acestui business care are nevoie si de distributie in sistemul national.(Patrascanu)

Vezi aici toate raspunsurile date de cei doi invitati