Ministerul Finantelor mizeaza pe o crestere a veniturilor proprii cu aproape 20%- pana la 11,6 miliarde de lei in 2013 (bazata in principal pe cresterea cu 25% la capitolul "alte veniturir bugetare din prestarile de servicii") si o crestere a cheltuielilor de personal cu 11%. E drept, cele mai multe subcapitole sunt pe minus, adica li se taie din bani, comparativ cu bugetul pe anul trecut. Cheltuielile cu bunurile si serviciile sunt estimate a scadea cu 4%. Vedem o crestere la salariile de baza (cheltuielile cu acestea), compensata de scaderea cheltuielilor cu sporurile (cu 15%). Se taie alocatiile pentru locuinte , iar capitolul "alte drepturi salariale in bani" scade cu aproape jumatate, la 9 miliarde de lei. Reduceri mai sunt la carburanti si produse destinate curateniei dar si la piese de schimb sau contributii pentru concedii.

Vrand parca sa dea tonul austeritatii bugetare, Finantele incearca sa arate Fondului ca sunt dispuse la sacrificii, chiar daca o comparatie relativa intre proiectia bugetara pe 2012 si cea pe anul in curs nu confirma apetitul de austeritate. In mod constant, Finantele au supraestimat veniturile si au subestimat cheltuielile, fiind nevoite sa treaca prin mecanismul rectificarii bugetare pentru corectiile intervenite de-a lungul timpului.

Revenind la cifre, cresteri mai vedem la Fondul pentru posturi ocupate prin cumul si la capitolul "Indemnizatii platite unor persoane din afara unitatii", in vreme ce cheltuielile cu incalzirea si iluminatul sunt prevazute sa creasca usor (0,21%)

Reamintim ca bugetul de stat stabileste la venituri in suma de 98.182,6 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 116.359,3 milioane lei, cu un deficit de 18.176,7 milioane lei, potrivit proiectului Bugetului pe 2013.