Leul se tranzactiona vineri in jurul orei 11 la 4,358 unitati in fata monedei europene dupa ce pe parcursul saptamanii s-a depreciat de la nivelul de 4,33 (luni), la 4,37 (joi). Deprecierea initiala inregistrata joi pana la 4,3850/EUR s-a dovedit temporara, moneda locala incheind sedinta de ieri cu un avans de circa 0,5%. Aprecierea leului a avut loc pe volume ridicate, datorate probabil intrarilor de capital strain in titlurile de stat pe zece ani vandute ieri de ministerul finantelor, noteaza economistii ING intr-un raport destinat clientilor.

"Cum nu mai este insa nici o alta licitatie de titluri in lei pana la finalul lunii, cererea naturala de valuta ar putea fi factorul determinant in piata valutara locala in urmatoarele zile. Mai mult, jucatorii din piata ar putea fi precauti in legatura cu interventii ale bancii centrale in cazul unui avans al leului dincolo de nivelul actual de 4,36/EUR, intrucat presupuse actiuni ale Bancii au oprit recenta apreciere a leului dincolo de 4,34/EUR. Ne asteptam asadar ca leul sa se deprecieze astazi posibil pana la 4,38/EUR", mai indica raportul citat.

"Ratele ON au urcat pana in jurul a 6,5%, posibil pe fondul platilor trimestriale ale impozitului pe profit ce sunt scadente astazi. Totusi, ratele pentru termene mai indelungate de pe curba de randamente FX swap au ramas

la aceleasi niveluri ca ieri. Acest lucru poate sugera ca posibilele investitii straine in titlurile de stat locale vandute ieri au fost probabil finantate in mare parte prin piata valutara.

Ministerul finantelor a vandut ieri titluri de stat pe zece ani in valoare de 1,1 miliarde lei, la un randament maxim de 5,79%. Acesta a fost peste prognoza noastra de 5,70%, insa suma vanduta a fost mult peste cele 600 milioane lei planificate, iar randamentul mediu a fost de 5,71%. In mod interesant, aproape intreaga cerere de 1,3 miliarde lei a fost satisfacuta de MF. Privim acest lucru ca fiind pozitiv, intrucat actuala strategie a MF de a vinde sume mai mari la costuri in usoara scadere va mentine probabil la niveluri ridicate pentru mai mult timp interesul investitorilor straini si locali pentru titluri de stat in lei", conchid autorii raportului