Vad ca se cauta nu stiu ce solutii constitutionale de reducere a salariilor, neaparat a celor mari. Propun o solutie extrem de simpla si eleganta. Sper ca vreun consilier guvernamental sa citeasca. Daca nu se doreste reducerea efectiva a salariilor, sa nu uitam ca statul are si calitatea de angajator. Poate incerca in calitatea sa de angajator sa propuna angajatilor, de exemplu, ca 10% din salariul brut sa fie dedus pentru toti angajatii, cu suma mergand catre un fond de pensii private, gestionat eventual tot de stat, scrie Emil Stoica pe blogul lui.

Desigur, dl. Ponta are problema deficitului bugetar. Insa Romania are o problema mult mai mare: aceea a deficitului intre datoriile statului pentru pensii si activele publice alocate pensiilor (de 300 de miliarde de euro) iar piramida demografica nu ajuta.

Si daca guvernul nu doreste sa se imprumute, poate directiona catre acest fond nu neaparat bani, ci procente din firmele de stat ce se vor cota la bursa. Pensiile din acest fond vor fi platite cand angajatii de la stat ies la pensie, adica nu imediat, iar nevoile de numerar din viitor vor fi acoperite din dividende ce se acumuleaza chiar din februarie 2013. In acest mod, angajatii de la stat vor fi responsabilizati si se vor interesa ca firmele unde acest fond de pensii (sau statul) are participatii sa functioneze bine.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica