Luni a avut loc un schimb de replici mai putin diplomatice intre deputatul PNL Dan Radu Rusanu si seful delagatiei FMI, Erik de Vrijer, la intilnirea de la Comisia de buget - finante a Camerei Deputatilor cu oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. "Reformele nu inseamna prea mult pana nu sunt transpuse in practica", a declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI de evaluare, in debutul intalnirii cu membrii Comisiei de specialitate ai Camerei Deputatilor. De partea cealalta, Dan Radu Rusanu a deschis discutia cu un discurs vadit anti-FMI. "Noi am mai facut privatizari sub influenta ca sa nu spun presiunea organismelor internationale care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase", a spus Rusanu. "Faceti acuzatii fara temei", i-a raspuns iritat de Vrijer.

Dan Radu Rusanu (PNL)Foto: Agerpres

N.Red. In urma schimbului de replici, presa a fost invitata afara, urmand sa aiba loc declaratii de presa in final.

Alte declaratii din Comisia de buget - finante

Szekely Istvan, CE: Se poate face mult mai mult si mai bine in felul in care se fac cheltuielile publice. In mod special trebuie sa a incurajam in atragerea fondurilor europene. Din pacate, nici suma atrasa nici calitate nu.

Radu Rusanu:

  • Bugetul are 3 constrangeri majore. Prima este ajungerea la scadenta a creditelor luate de fosta guvernare. A doua constrngere este un deficit bugetar mult mai mic decat in 2012 care nu incurajeaza o crestere economica si care nu incurajeaza diminuarea decalajului economic dintre Romania si celelalte tari din UE.
  • Cea mai importtanta constrangere pe buget e aceea ca bancile din Romania si-au redus liniile de finantare la jumatate pentru acest an ceea ce inseamna un handicap extraordinar pentru finantarea economiei reale.
  • Am putea discuta putin despre privatizarile pe care trebuie facute. Unele sunt binevenite, dar altele- cum e Transgaz, in contextul economic de astazi nu sunt personal incantat sa le sustin.  Noi am mai facut privatizari sub influenta ca sa nu spun presiunea organismelor internationale care ne arata ca nu am fost deloc avantajati si ma refer la privatizarile din gaz.
  •  Cu toate ca se stie ca Statul e cel mai prost administrator, noi am facut aceste privatizari dar investitiile promise nu s-au realizat iar calitatea serviciilor este la fel de proasta ca pe cand erau la Stat pentru ca a primat profitul iar acele societati au facut profituri de doua cifre, in conditiile in care calitatea serviciilor nu s-a imbunatatit.
  • Programul propus in 2009-2010 in ciuda sacrificiilor, nu a adus prosperitate, desi asta isi propunea. Orice student la economie stie ca in criza nu se maresc impozitele si taxele. Cresterea TVA la 24% a fost o masura dura, taierile salariale nu au fost in masura sa sustina cresterea economica. Acestea sunt masuri acceptate de FMI, chiar daca nu Dv le-ati propus.

De Vrijer:

  • Intelesesem ca aceasta intalnire se va desfasura fara prezenta presei. 
  • Dv faceti acuzatii fara temei. Pentru a continua, e mai bine sa nu continuam in prezenta presei. Inteleg ca aveti motivele dv dar daca doriti un punct de vedere productiv, ar fi bine sa nu incepem prin declaratii distorsionate

Acestea au fost replicile rostite pana in momentul in care iritat, de Vrijer a solicitat continuarea discutiilor, dar fara reprezentantii media, care au fost invitati sa paraseasca sala. Dupa peste 3 ore, cei doi au iesit la declaratii. De Vrijer nu a dorit sa comenteze intalnirea, insa Rusanu s-a oprit pentru cateva minute pentru a comenta cele intamplate.

"A fost cea mai lunga intalnire cu misiunea Fondului Monetar International, a durat mai bine de trei ore. La sfarsitul acestei intalniri si Puterea, si Opozitia, si stanga si dreapta au fost de acord ca este necesara pentru Romania prelungirea acordului cu Fondul pentru a recapata increderea investitorilor straini si pentru finantare mai ieftina de pe piata de capital internationala. In al doilea rand, cu totii am fost de acord ca trebuie sa continue privatizarile societatilor de stat cu pierderi si ma refer aici la CFR Marfa, CFR Infrastructura, Oltchim si altele. In acelasi timp, ca o parere personala, am spus ca nu este cazul acum sa facem privatizarea unor societati cu capital de stat care au profit, dar care sunt capusate, evident, si acolo ar trebui schimbat managementul cu niste tinte foarte clare de performanta si de eficienta", a afirmat Rusanu la finalul intalnirii dintre membrii Comisiei de buget de la Camera si cei ai delegatiei Fondului Monetar International.

Rusanu a adaugat ca Puterea si Opozitia au fost de acord ca in urmatoarea perioada Romania trebuie sa acceseze intr-o masura mult mai mare decat pana acum fondurile europene.

"Cei de la FMI ne-au spus ca privatizarea unei parti din Transgaz va determina capitalizarea Transgazului pentru avizarea unor investitii. Nu stiu cat de bine este. Deocamdata Transgaz este privatizat astazi cu circa 18% pe Fondul Proprietatea si scoaterea pe bursa a inca 15% ar mari acest procent la 33%. In continuare statul ar ramane actionar majoritar numai sub rezerva ca toti acesti bani sa fie capitalizati in investitiile pe care le efectueaza societatea", a precizat presedintele Comisiei de buget intrebat ce i-au raspuns cei de la FMI cand a spus ca nu este de acord cu privatizarea Transgaz.

Rusanu si-a exprimat convingerea ca Guvernul isi va indeplini tintele iar actualul acord cu FMI nu va fi suspendat