La nivelul staff-ului, s-a ajuns la un acord cu privire la actiunile de corectare care sunt necesare pentru a indeplini obiectivele prevazute in program, mai cu seama in ceea ce priveste reducerea arieratelor statului si reforma intreprinderilor publice, precum si in privinta proiectului de buget pe anul 2013. Avand in vedere timpul necesar pentru implementarea acestor masuri si finalizarea cu succes a evaluarilor, autoritatile vor solicita o prelungire cu trei luni a programului incheiat cu FMI. Acest lucru ar trebui deasemenea sa faciliteze si finalizarea ultimei evaluari de catre Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, remis HotNews.ro

"Conform estimarilor preliminare, cresterea reala a PIB in anul 2012 a fost aproape liniara. In anul 2013, este prognozata o crestere de aproximativ 1,6 la suta, in principal pe seama cererii interne. Inflatia a crescut la 5 la suta la finele anului 2012, in parte din cauza preturilor mai mari la produsele alimentare ca urmare a recoltei sarace, anticipandu-se o scadere in a doua parte a lui 2013, depasind apoi usor nivelul de 3.5 la suta, pana la finele anului. Se asteapta ca deficitul de cont curent sa ramana in jurul valorii de 4 la suta din PIB in anul 2013.

Dezechilibrele fiscale acumulate inainte de criza financiara internationala au fost in cea mai mare parte corectate. Conform estimarilor preliminare, deficitul bugetar in anul 2012 a fost redus, conform sistemului pe baza de angajamente, la sub 3 la suta din PIB - asa cum fusese planificat. Cu toate acestea, tinta de deficit in termeni cash nu a fost indeplinita, in principal ca urmare a suspendarii rambursarilor pentru unele dintre proiectele finantate din fonduri europene, pe fondul neregulilor constatate de autoritatile romane de audit.

Bugetul anului 2013 tinteste un deficit de 2,4 la suta din PIB in termeni de angajamente si 2,1 la suta in termeni cash. Bugetul permite majorarea salariilor in sectorul public in asa fel incat acestea sa poata reveni la nivelul dinaintea perioadei de criza, o majorare cu 4 la suta a pensiilor, precum si o alocare semnificativa destinata reducerii la 60 zile a perioadelor de plata a facturilor in sistemul de sanatate, in concordanta cu Directiva Uniunii Europene privind combaterea intarzierii platilor (7/2011/EU). Masurile privind veniturile includ unele reduceri ale deducerilor fiscale, imbunatatirea fiscalizarii in domeniul agricol, precum si introducerea obligativitatii impozitului de 3 la suta la cifra de afaceri pentru segmentul intreprinderilor mici. Salariul minim va creste de la 700 lei cu 50 lei la 1 februarie, iar ulterior cu inca 50 lei de la 1 iulie.

Autoritatile s-au angajat sa reia reforma intreprinderilor de stat: oferta publica secundara de 15 la suta din capitalul companiei Transgaz se va finaliza in lunile care urmeaza, in timp ce la CFR Marfa pachetul majoritar va fi vandut unui investitor strategic. Oltchim va intra in insolventa. Se vor accelera eforturile de numire a consiliilor de administratie si managerilor profesionisti la intreprinderile publice. Calendarul dereglementarii preturilor la electricitate si gaze naturale va fi respectat cu strictete, in timp ce se vor lua masuri pentru a proteja consumatorii casnici cei mai vulnerabili", mai precizeaza comunicatul

Echipele Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) au efectuat o vizita la Bucuresti in perioada 15 - 29 ianuarie pentru a purta discutii privind cea de-a saptea si ultima evaluare de catre FMI si ultima evaluare de catre CE a programului economic al Romaniei.