Inca nu-mi este clar daca show-ul la care am asistat cu totii intre FMI si autoritatile romane a fost aranjat sau am asistat la o disputa reala. Tind sa cred ca am fost toti dusi de nas. Din punctul meu de vedere am asistat la o rutina ieftina de film American: politistul bun versus politistul rau. De ce spun asta? Iata cateva motive, scrie Florin Citu pe blogul sau.

In primul rand FMI ca insitutie internationala nu intra in dispute de aceste gen chiar si in culise. Reputatia acestei insitutii este mult prea importanta si nu vrea sa fie vazuta niciodata ca o institutie “inflexibila, fara scrupule, doar interesata de propriile profituri”. FMI trebuie sa ramana in ochii cetatenilor ca o instutie care te salveaza atunci cand situatia este cea ma dificila. Altfel nimeni nu ar mai apela la FMI. S-ar impurmuta de piata internationala, poate la un pret mai mare dar fara presiuni directe in ceea ce priveste reformele, constructia bugetara etc.

In al doilea rand situatia de acum nu este cu nimic diferita fata de ultimele vizite ale FMI. Si chiar daca ne uitam la perioada in care echipa actuala a FMI a vizitat Romania vedem ca problemele discutate in aceste zile sunt aceleasi ca si acum 4 luni, 6 luni sau 12 luni. Totusi, echipa FMI a recomandat ca Romania sa aiba acces la finanatare si implicit a apreciat ca guvernul Ponta a indeplinit obiectivele din program. Mi se pare o lipsa foarte mare de pragmatism (sau realism) aceasta graba pentru a face reforme structurale in urmatoarele 2 luni dupa ce ai fost de acord cu progresul reformelor in ultimele 12 luni. Iar FMI nu poate sa fie suspectata de lipsa de pragmatism (poate doar de lipsa de realism). FMI stie foarte clar ca Romania nu poate sa implementeze reforme structurale in urmatoarele 2 luni fara un cost major pentru economie, cost pe care nimeni nu vrea sa si-l assume acum.

In al treielea rand mesajul de final al FMI in care toate lumea se impaca si se acorda inca 2 sau 3 luni pentru atingerea obiectivelor imi spune foarte clar ca suntem in fata unei farse. Datele sunt dezastruaoase. Din 17 obiective am indeplinit 6.

Un exemplu de obiectiv atins: s-au publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii situatiile financiare ale spitalelor. Prin comapratie: s-a depasit executia bugetara cu 3 miliarde RON in decembrie (deficit de 3% cand in program era de 2.2%), arieratele au fost mai mari cu 3.5 miliarde RON, inflatia mai mare cu un procent si bineinteles lista lunga de firme care inca nu au fost privatizate.

Este foarte clar ca acordul nu are nicio sansa sa fie inchis decat daca FMI accepta obiective pe jumatate realizate si promisiuni. Era clar in Septembrie 2012 cand a fost trimisa ultiam scrisoare de intentie si este clar si acum. Sansa noastra este ca nici pentru FMI nu este bine sa aiba un acord care nu se incheie. Asadar, ma astept ca in Iunie 2013 sa inchidem acordul acesta cu FMI. Sa fim laudati pentru efort si sa ni se spuna ca nu avem nevoie de un alt acord. In asa fel toata lumea pare ca a castigat. Romania a “absolvit” cursurile FMI si poate acum sa stea pe propriile picioare.

Din pacate pentru noi toti „stampila” FMI nu ne scapa de reforme. Trebuie sa intelegem ca reformele aparatului public le facem pentru noi si nu pentru FMI. Daca vrem sa fim in competitie cu Germania, Suedia, Olanda, Anglia etc trebuie sa ne reformam. Trebuie sa devenim competitivi si flexibil si asta nu se poate face cand ai arierate de 3% din PIB si 30% din angajatii din economie la stat. Altfel, vom ramane una dintre cele mai sarace tari din UE pentru ca toate celelalte tari s-au reformat deja, inlcusiv Bulgaria.

Nota:Se vorbeste foarte putin de lipsa reprezentantilor CE de la conferinta de presa de azi. Acordul cu CE se inchide in 31 Martie 2013.

P.S. Inca o dovada ca am asistat la o farsa. FMI tocmai a publicat pe site concluziile discutiilor din Romania si cresterea economica estimata pentru 2013 a ajuns iar la 1.6%. Azi dimineata era 1.5%.”In 2013, growth is projected to pick up to around 1.6 percent, …” FMI

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu