Membrii Comisiilor de buget-finante au decis, miercuri, prin vot, ca prezenta presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 sa fie limitata la o ora pe zi - 30 de minute dimineata si 30 de minute dupa-amiaza, toate discutiile putand fi urmarite pe site-ul Camerei Deputatilor, informeaza ZF.ro. Membrii Comisiilor de buget-finante au decis, miercuri, prin vot, ca prezenta presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 sa fie limitata la o ora pe zi - 30 de minute dimineata si 30 de minute dupa-amiaza, toate discutiile putand fi urmarite pe site-ul Camerei Deputatilor.

Decizia a fost luata prin vot, cu 24 de voturi "pentru", 11 voturi "impotriva" si o abtinere.

Propunerea ca prezenta presei sa fie limitata a fost avansata de catre presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Dan Radu Rusanu.

Acesta a propus astfel ca presa sa aiba acces in sala de sedinte miercuri dupa-amiaza, la dezbaterile generale, iar joi, vineri si sambata cate 30 de minute de dimineata si alte 30 de minute dupa pauza de pranz, pentru oportunitati de imagini.

Rusanu si-a motivat propunerea prin faptul ca parlamentarii stau "inghesuiti" in sala de sedinta si ca, pe de alta parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputatilor.

El a spus ca interviurile pe care jurnalistii le-ar putea solicita ministrilor vor putea fi facute pe hol.

Deputatii Petre Petrescu (PSD), Gheorghe Ialomitianu (PDL) si Liliana Minca (PPDD) au luat cuvantul si au sustinut ca presa trebuie sa aiba acces pe toata durata dezbaterilor bugetului, Petre Petrescu subliniind ca ar fi pentru prima data cand jurnalisii ar avea un acces limitat la discutii.

"Niciodata, nici cand PDL ne punea pumnul de gat, la Camera nu am adoptat asemenea masura. Prezenta presei e binevenita, oricum bugetul s-a discutat peste tot. Nu exista elemente care sa conduca catre aceasta concluzie ca nu e binevenita prezenta presei. Supuneti la vot sa fie prezenta toata ziua", a spus Petre Petrescu.

La randul sau, Gheorghe Ialomitianu a spus ca prezenta presei este necesara pentru asigurarea transparentei discutiilor pe buget.

"Presa trebuie sa ramana in sala. Am cerut transparenta totala. Nu ne sufoca, suntem pentru prezenta presei", a spus si deputatul PPDD Liliana Minca.

Presedintele de sedinta, Dan Radu Rusanu, a supus la vot propunerea privind limitarea accesului presei, care a intrunit majoritatea voturilor.

"Prezenta presei ramane limitata intre anumite ore in timpul dezbaterilor, care se vor urmari pe site", a conchis Rusanu.

El a precizat, de asemenea, in debutul sedintei, ca regula de lucru, ca amendamentele care nu sunt sustinute de catre initiatori vor fi considerate respinse, urmand a se relua in plen, propunere care a fost, de asemenea, votata de catre membrii comisiilor de buget-finante.

In sedinta s-a cazut de acord, la propunerea lui Dan Radu Susanu, care prezideaza sedinta, si asupra programului de lucru in comisii.

Astfel, miercuri seara vor avea loc prezentarea bugetului si dezbaterile generale, de la ora 17.00 pana la ora 21.00.

Joi si vineri, programul va incepe la ora 9.00 si se va incheia la ora 21.00, cu o pauza de pranz de la ora 13.00 la ora 14.00.

Sambata, care este si ultima zi alocata dezbaterilor in comisii, programul va incepe la ora 9.30 si va continua pana la epuizarea ordinii de zi.