Autoritatile intentioneaza reducerea CAS si scaderea TVA, intr-un orizont mediu de timp, a declarat ministrul Economei, Varujan Vosganian, vineri, la audierile din Comisiile parlamentare reunite de buget-finante, citat de Agerpres. "In privinta CAS, va asigur ca ce era de marit ca si impozit, am marit. Acum tintim reducerea CAS si reducerea de TVA. Cresterile de salariu minim se insotesc de obicei de reduceri de CAS. Si pe un orizont mediu politica bugetara va avea aceasta nuanta", a afirmat Varujan Vosganian.

De asemenea, oficialul a adaugat ca datoriile a 20 de companii de stat vor fi transformate de catre ANAF in actiuni.

"Referitor la CAS neplatit de firmele de stat, efortul nostru este de a converti datoriile pe care le au firmele la stat in actiuni. Dorim sa incercam sa le revitalizam. Sunt 20 de companii cu datorii mari la ANAF, care le va transfera in actiuni", a spus ministrul Economiei, potrivit Agerpres.

Finantele vor incepe in curand o analiza in vederea reducerii din 2014 cel mai probabil a cotelor de contributii de asigurari sociale, a conformat Dan Manolescu, secretar de stat la Finante. Pe de alta parte, cresterea salariului minim fara reducerea CAS la angajator inseamna o presiune asupra mediului economic de 20 de milioane de euro. Sustin cresterea salariului minim, dar trebuie neaparat cuplata cu reducerea contributiilor sociale la angajator, au transmis delegatiei FMI deputatii din comisia de specialitate a Camerei.

,,Lucrurile pentru 2013 sunt asezate, avem un buget construit pe cotele actuale. Nu cred ca este bine sa schimbam CAS in timpul anului, ci incepand cu un an fiscal nou", a spus Manolescu la un seminar economic desfasurat in urma cu doua zile.

Reducerea contributiilor de asigurari sociale este un subiect complicat si Fondul Monetar International are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de masuri, a expliucat in ultima zi de sedere in Romania cu ocazia recentei vizite, seful Misiunii Fondului Monetar International Erik de Vrijer.

Oricum, sustine oficialul FMI, o astfel de masura ar trebui sa astepte reluarea cresterii economice si rezolvarea unor probleme existente pe piata muncii din Romania, cum ar fi rata de ocupare foarte scazuta a populatiei.

"Sunt probleme pe piata muncii care au nevoie de mai multa interventie si care trebuie sa astepte cresterea economiei pentru a fi abordate. Ma gandesc, in particular, la rata scazuta de ocupare a populatiei. In acest context, guvernul a actualizat planul national de ocupare, cu accent pe facilitatile de formare profesionala, pe ucenicie, credem ca este un pas bun pentru ajuta tinerii sa gaseasca un job pe piata muncii. Am cazut de acord ca vom analiza reducerea CAS si a ceea ce trebuie facut pentru a ajuta la crearea de noi locuri de munca in anii urmatori. Avem nevoie de timp pentru a analiza acest lucru. Este un subiect complicat pentru ca, daca reduci CAS-urile la angajator, care sunt relativ ridicate, cum gasesti resurse sa finantezi sistemul de pensii sau de sanatate, sa platesti indemnizatiile de somaj?", a spus de Vrijer.

Seful Misiunii FMI a subliniat ca este important sa nu existe disfunctionalitati in sistemul de protectie sociala si in finantarea sistemului de sanatate.

FMI va analiza daca pot fi eliminate anumite exceptari de la plata CAS, daca se poate largi baza de taxare sau daca va fi nevoie de compensare prin alte venituri bugetare.

"Suntem in favoarea unor taxe care nu au efecte negative pentru munca sau investitii - poate taxele de proprietate sau accizele", a mai spus seful Misiunii FMI, referitor la taxele care ar putea compensa o reducere a CAS.