In ianuarie, Leul a fost printre putinele monede care au crescut fata de Euro, iar la nivelul Europei a marcat pe pietele financiare cea mai mare crestere comparativ cu moneda unica europeana. Mai mult, luna trecuta, Leul a fost singura moneda din UE care a crescut fata de Euro, dupa ce, per ansamblul anului 2012 a detinut recordul in sens invers. "Performanta Leului trebuie apreciata in contextul in care moneda Euro s-a intarit in ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind sustinuta de un sentiment de optimism conform caruia in ceea ce priveste criza datoriilor suverane din Europa- ce era mai greu a trecut", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.

Luna trecuta, Leul a crescut fata de Euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili, intre care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilitatii politice in tara si anuntul facut de gigantul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

La polul opus al evolutiei monedelor din UE fata de Euro, in ianuarie s-a aflat Lira Sterlina, care a marcat cea mai mare scadere comparativ cu Euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe inregistrate de Marea Britanie in ultima perioada, incluzand scaderea economica din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decat asteptarile analistilor.

Zlotul a inregistrat, la randul sau, luna trecuta, o depreciere consistenta fata de Euro, de aproape 3%, economia poloneza incetinind considerabil. Coroana ceha a scazut, de asemenea, in ianuarie, comparativ cu Euro, cu 2,3%; Forintul maghiar s-a depreciat in fata monedei unice europene cu 0,34% in aceeasi perioada, trecand inclusiv prin minimul ultimelor sapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub asteptari ale economiei Ungariei si a previzionarii unor evolutii si masuri in consecinta.

In luna ianuarie, Leul s-a apreciat considerabil si comparativ cu Dolarul American, respectiv cu 4,22%, aflandu-se si in topul cresterilor monedelor din Europa fata de moneda americana.

"Moneda nationala a inceput bine anul 2013, insa cadrul general viitor nu arata foarte bine: FMI a venit si ne-a spus ca, cel mai probabil, in 2012 Romania nu a avut crestere economica, ci a stagnat, iar estimarile pentru anul in curs au fost deja reduse la 1,5%. Sa ne reamintim in acest context ca, initial, pentru bugetul de anul trecut, oficialitatile din Romania estimau o crestere economica de cca 2%, o buna colectare a taxelor si impozitelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotriva. In lipsa unor masuri adecvate, istoria s-ar putea repeta in acest an", a aratat Victor Safta.