Intr-o batalie pentru bani tot mai putini si mai scumpi, tarile incearca sa atraga investitori prin reducerea impozitarii directe, atenuarea scaderii probabile a volumelor de venituri bugetare fiind contrabalansata de taxarea ridicata a consumului. Potrivit KPMG, in anul 2012, tara cu cel mai scazut impozit indirect a fost Aruba, cu 1,5%, in timp ce cota cea mai mare este inregistrata in Ungaria, cu 27%. In aceeasi perioada, cea mai mare cota a impozitului pe profit a fost aplicata in Emiratele Unite, de 55%, in timp ce Muntenegru detine recordul pentru cel mai scazut impozit direct din lume, de 9 procente, (exceptand tarile cu o cota de 0%), arata studiul KPMG International „Cotele impozitelor directe si indirecte”. Unde se afla Romania in acest razboi al taxelor?

“Romania a majorat cota de TVA de la 19% la 24% in anul 2010, ajungand astfel sa se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar cateva puncte sub maximul de 27% din Ungaria. De asemenea, cota impozitului pe profit a fost mentinuta la nivelul de 16% inca din 2005, cand a fost introdusa cota unica, si nu se intrevad intentii concrete de majorare a acesteia. In ceea ce priveste cota de TVA, desi s-a discutat inca de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, sansele unei astfel de decizii sunt discutabile avand in vedere contextul economic si bugetar pentru anul 2013“, a afirmat Ramona Jurubita, Partner Asistenta Fiscala, KPMG in Romania.

Pe plan global, media impozitelor indirecte a crescut cu 0,17% in 2012, ajungand la 15,50%. Africa si Asia au inregistrat cele mai semnificative cresteri, de la 14,17% la 14,57% si respectiv de la 11,84% la 12,24%, arata studiul KPMG. „Ne asteptam ca media globala a cotelor de impozite indirecte sa continue sa creasca in 2013, pe masura ce guvernele vor urma calea redresarii economice”, afirma Tim Gillis, Partener KPMG Global, Departamentul de Asistenta fiscala, Taxare indirecta.

Media globala a impozitelor directe a ramas aproape neschimbata anul precedent, rata acestora inregistrand o usoara scadere incepand cu luna ianuarie, de 0,09%, la 24,43%. Pentru anul 2013, propunerile de buget ale mai multor tari, inclusiv Mexic, Suedia si Ecuador, ar putea include reduceri ale impozitelor directe.

  • Media cotelor si rata de modificare (conform KPMG Tax Online)

  • Cele mai ridicate si cele mai scazute cote ale impozitelor

In 2012, Emiratele Arabe Unite au avut cea mai mare cota a impozitelor directe (55%), urmate de Statele Unite (40%) si Japonia (38.01%). Cea mai scazuta cota a impozitului pe profit este inregistrata in Muntenegru, 9 procente, urmata de un numar de tari cu 10%, printre care Serbia, Cipru, Paraguay si Qatar. Aceasta cota stabilita prin lege poate fi diferita de cota efectiva de impozit. De exemplu, in Emiratele Arabe Unite nu se percepe impozitul pe profit pentru anumite categorii de contribuabili.

In ceea ce priveste impozitele indirecte, Ungaria (cu 27%), Islanda (25.5), Suedia, Danemarca, Norvegia si Croatia (25%) detin titlul de tari cu cele mai mari cote. Aruba are cea mai mica taxa pe valoarea adaugata, sau taxa pe cifra de afaceri/vanzari, de 1,5 procente, urmata de mai multe tari cu 5% TVA/ taxa pe vanzari, incluzand Japonia, Canada, Yemen si Nigeria.

“Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atat in sfera impozitelor directe, cat si a celor indirecte. Desi provocarile guvernului de a mentine veniturile la buget in aceasta perioada dificila sunt evidente, o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie sa isi planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele ce trebuie platite sa fie clare. Schimbarile neasteptate pot produce efecte nedorite in mediul de afaceri”, a explicat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.

Utilizatorii pot compara taxele directe si indirecte din peste 120 de tari utilizand aplicatia KPMG International Taxe Online, disponibila la:www.kpmg.com/taxrates.