UE va oferi granturi, fiecare in valoare de 150 000 EUR, cercetatorilor de inalt nivel pentru a crea o punte de legatura intre munca lor si inovarea tranzactionabila. Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a publicat astazi rezultatul ultimei runde a principalei sale scheme de finantare "Validarea de concept". Un total de 60 de granturi au fost acordate cercetatorilor care au primit deja granturi CEC, cele mai recente 27 de granturi fiind anuntate marti

Proiectele acopera teme, cum ar fi terapiile medicamentoase inovatoare si biomateriale noi, substante chimice industriale mai ecologice si mai ieftine, precum si o abordare mai incluziva pentru accesibilitatea cladirilor. Validarea de concept poate acoperi activitatile legate de finantare, de exemplu, drepturile de proprietate intelectuala, investigarea oportunitatilor comerciale si de afaceri sau validarea tehnica.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Aceasta a doua runda de granturi ᅡvalidare de conceptᅡ reprezinta o veste buna, intrucat avem nevoie sa aducem mai multe dintre cele mai bune idei ale noastre pe piata in Europa. Aceasta initiativa ajuta astfel detinatorii de granturi CEC sa isi valorifice inovatiile si descoperirile. Prin aceste granturi si prin finantarea cercetarii fundamentale in general, CEC contribuie la a face Europa mai competitiva in prezent si in viitor"

Granturile sunt acordate cercetatorilor din zece tari din spatiul european de cercetare (statele membre UE si tarile asociate la programul-cadru de cercetare). Bugetul total pentru aceasta cerere de propuneri este de 10 milioane EUR. In total, 69 de propuneri au fost prezentate in octombrie 2012 pentru al doilea termen- limita pentru aceasta cerere de propuneri, din care au fost selectate astazi 27 de propuneri castigatoare. Primul termen din mai 2012 a atras 75 propuneri, care au avut ca rezultat 33 de castigatori anuntati in septembrie 2012.

Context

Consiliul European pentru Cercetare a lansat noua initiativa de finantare, "Validare de concept" in martie 2011, pentru a contribui la stimularea inovarii. Fiecare grant poate fi in valoare de 150 000 EUR, iar bugetul total al celei de-a doua cereri de propuneri "Validare de concept" a CEC este de 10 milioane EUR. Prezenta cerere de propuneri este deschisa pentru toti cercetatorii principali care beneficiaza de o finantare CEC in curs de desfasurare sau de un grant care s-a incheiat cu mai putin de douasprezece luni inainte de data publicarii cererii. Finantarea este pentru o perioada de pana la un an pentru fiecare grant.

Creat in 2007 de catre UE, Consiliul European pentru Cercetare este prima organizatie paneuropeana de finantare a cercetarii de frontiera. Obiectivul sau este de a stimula excelenta stiintifica in Europa prin incurajarea concurentei pentru finantare intre cei mai buni si mai creativi cercetatori, de orice nationalitate sau varsta. De asemenea, CEC se straduieste sa atraga in Europa cercetatori din intreaga lume. CEC functioneaza pe baza unei abordari ascendente, care lasa initiativele la latitudinea cercetatorilor, permitandu-le astfel sa identifice noi oportunitati in orice domeniu de cercetare. De la lansarea sa, CEC a finantat peste 3 100 proiectele de cercetare de frontiera in intreaga Europa si a devenit ¬o referinta¬/un etalon pentru cercetarea de excelenta.

CEC, cea mai noua componenta a celui de-al saptelea program-cadru pentru cercetare al UE, dispune de un buget de 7,5 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. In noul program-cadru "Orizont 2020" (2014-2020), Comisia Europeana a propus o crestere considerabila a bugetului CEC la peste 13 miliarde EUR. Aceasta se bazeaza pe o propunere de buget total de 80 de miliarde de euro pe o perioada de sapte ani pentru Orizont 2020.