"Datele statistice arata o cvasi stagnare a activitatii economice in 2012 pe fundalul secetei si a prelungirii recesiunii din zona euro", a declarat marti Mugur Isarescu la un briefing de presa cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie al BNR. El a mai adaugat ca in prima jumatate a acestui an, inflatia ar putea urca la 5-6%, depinde de cum va evolua agricultura. In absenta unei economisiri interne solide si cum cresterea economica presupune investitii, banii ar putea fi atrasi printr-o mai buna absorbtie a fondurilor europeme, a mai explicat Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

Intra in text si vezi cele mai importante declratii ale Guvernatorului BNR

Mugur Isarescu:

  • Avem aceeaşi estimare de creştere economică cu cea a Fondului Monetar Insternaţional.
  •  Nu mergem pe alte estimări, în schimb spunem ca şi experţii Fondului, ca şi experţii Guvernului că avem destule incertitudini şi că acestă creştere conomică pe care multă lume o priveşte ca pe un dat, uneori ca pe o variabilă, dar o variabilă care depinde de o prognoză, de mintea lucidă sau mai puţin lucidă a cuiva de a vedea care va fi creşterea economică este de fapt o rezultantă a foatre mulţi factori şi la fiecare avem incertitudini
  •  Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95 la suta plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14 la suta inregistrat in decembrie 2011.
  • Rata anuala a fost marginal sub cea mai recenta prognoza, de 5,1%. Rata medie a inflatiei a continuat sa scada, atingand 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani.
  • Traiectoria ratei anuale a inflatiei in partea a doua a anului 2012 reflecta impactul nefavorabil exercitat asupra sa de factori de natura ofertei, aflati in afara sferei de influenta a politicii monetare, in principal cresterea preturilor interne si internationale ale produselor alimentare si ajustari ale unor preturi administrate, pe fundalul unor episoade de volatilitate mai pronuntata a cursului de schimb.
  • Magnitudinea efectului nefavorabil exercitat de acesti factori asupra inflatiei a fost insa partial atenuata de persistenta unui deficit amplu de cerere agregata. Datele statistice arata o cvasistagnare a activitatii economice in 2012 comparativ cu anul precedent pe fundalul scaderii productiei agricole cauzate de seceta si al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimtita la nivelul exporturilor nete romanesti precum si la cel al productiei industriale.
  • Evolutiile monetare releva de asemenea mentinerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a imprumuturilor acordate sectorului privat, similar evolutiilor creditului din zona euro si din tarile din regiune.
  • Conduita prudenta a politicii monetare de-a lungul anului 2012 a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste prin adecvarea permanenta a instrumentelor de care dispune banca centrala in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintei pe termen mediu.
  • Aceasta, alaturi de imbunatatirea perceptiei investitorilor asupra economiilor emergente, inclusiv asupra economiei si pietei financiare locale, in contextul continuarii procesului de consolidare fiscala si al disiparii tensiunilor asociate anului electoral, s-a reflectat favorabil asupra evolutiei recente a cursului de schimb.
  • Imbunatatirea sentimentului investitorilor coroborata cu trecerea la gestiunea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar au determinat si tendinta de scadere si apropiere graduala a ratelor dobanzilor pietei monetare si a dobanzilor la titlurile de stat de nivelul dobanzii de politica monetara, intarind transmisia acesteia.
  • In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic, examineaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
  • Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.
  • Raportul consemneaza totodata mentinerea riscurilor si incertitudinilor referitoare la evolutiile mediului extern, in mod special cele asociate caracterului volatil al fluxurilor de capital, dar si, in plan intern, a celor derivate din persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, a corelarii cresterii salariilor cu cea a productivitatii muncii, precum si a celor legate de dinamica preturilor volatile si administrate.
  • In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a asteptarilor privind inflatia, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Deciziile sunt menite sa asigure reluarea si ulterior consolidarea dezinflatiei, creand astfel premisele necesare redresarii treptate a procesului de creditare a sectorului privat romanesc, aceasta contribuind la asigurarea unei cresteri economice sustenabile in noul context european si global.
  • Calibrarea adecvata a instrumentelor de care dispune banca centrala, alaturi de implementarea unui mix coerent al politicilor macroeconomice si reformelor structurale, conform angajamentelor asumate cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea preturilor si cea financiara, ca suport al proceselor de convergenta nominala si reala.
  • CA al BNR reitereaza ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
  • Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de  7 februarie 2013, cand va fi anuntat si calendarul  sedintelor CA al BNR dedicate politicii monetare pentru urmatoarele 12 luni.
    Deciziile sunt menite sa asigure reluarea si apoi consolidarea dezinflatiei
  • Inflatia ar putea urca in urmatoarele luni la 5-6%
  • Unii se intreaba de ce BNR nu coboara dobanda cheie? Daca BNR scade dobanda, stimulam investitiile si avem crestere. Ori, investitiile nu depind numai de dobanda
  • Daca coboram dobanda nu strangulam insa economisirea interna? Si asta nu e o intrebare retorica
  • Populatie e destul de indatorata. Faptul ca ea nu se mai imprumuta poate sa supere pe unii care traiesc din creditul de consum. Hadeti sa nu vedem aceasta lipsa a apetitului de credit ca ceva care depinde doar de politica BNR
  • Estimarile privind cresterea economica pe 2013 este cea pe care o are si FMI
  • Avem insa destule incertitudini, iar aceasta crestere economica unii o privesc ca pe un dat, desi cresterea economica este o REZULTANTA. Daca Dv puteti estima de pilda gradul de absorbtie a fondurilor europene, am putea ajusta acest parametru foarte volatil. Acum intra capitaluri in Romania, dar nu putem sti daca acest lucru va continua. Sunt foarte multe variabile de care depinde aceasta rezultanta