BRD-Societe Generale, a doua banca de pe piata locala dupa active a inregistrat in 2012 o pierdere de 322 milioane de lei, tintind insa ca pana la sfarsitul acestui an sa revina pe profit. Pentru asta, executivii BRD re-evalueaza reteaua de unitati prin prisma rentablitatii pe termen lung, isi orienteaza creditarea catre sectoarele care dezvolta exporturi si va reduce din personal (chiar daca intr-un ritm mai lent decat a facut-o in 2012). "Vor fi mai mult plecari naturale", a explicat miercuri Philippe Lhotte, Presedintele - Director General al BRD cu ocazia conferintei de prezentare a rezultatelor bancii. Lhotte a estimat la 180 milioane de euro costul asupra bancii al fraudelor anchetate de DIICOT. "In mare parte banii sunt provizionati", spune PDG-ul BRD. Vezi in atasament prezentarea facuta de Philippe Lhotte.

Despre reteaua de unitati a bancii:

"Avem peste 900 de agentii in Romania care nu reprezinta o povara pentru noi, ci dimpotriva un rezultat remarcabil. Rata de bancarizare in Romania ramane inca scazuta- circa 60% si in urmatorii 15 ani va ajunge in timp la aproape 100%. Nu trebuie sa distrugem aceasta retea care este un punct forte al nostru. Probabil ca unele agentii nu trebuiau deschise, acum le re-evaluam prin prisma rentabilitatii pe termen lung. Faptul ca la sfarsitul lui decembrie am inchis 17 agentii si am deschis alte 4 confirma ca re-evaluam permanent aceasta situatie. Unde vedem o nisa de piata profitabila nu ezitam sa deschidem agentii, daca acest lucru este profitabil", spune Philippe Lhotte.

Despre creditele neperformante:

Intr-adevar, nivelul acestora este la 21,3% si difera foarte mult pe piata persoanelor fizice si juridice. La persoanele fizice avem 7,8% credite neperformante iar la juridice de 33,6% si o acoperire de 51% cu provizioane. (N.red: Unul din trei credite acordate companiilor a fost asadar neperformant!)

Despre fraudele anchetate de DIICOT

Expunerea mediatica a fost destul de nedreapta. Banca a fost victima acestor fraude care au fost descoperite de controlul intern si de o inspectie de la Societe Generale. Sa descifrezi schemele de frauda nu e usor. Am colaborat cu DIICOT, ne-am constituit parti civile in dosarele deschise de DIICOT. Sunt dezamagit sa vad ca BRD a fost expus in felul in care a fost expusa in media, atata vreme cat noi suntem cei prejudiciati. Costul asupra bancii al acestor fraude e dificil de evaluat, el depinde de valoarea garantiilor, dar pe baza ultimelor re-evaluari, costul este de 180 milioane euro din care o parte au fost deja provizionati.

Comunicatul bancii:

"De-a lungul intregului an 2012, banca a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie. Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1%(*) a volumului creditelor brute. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au scazut cu 1,5%(*), din cauza declinului cu 6,2%(*) al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credit.

Activitatea de creditare a bancii a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4%(*) la sfarsitul anului 2012, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului "Prima Casa".

Rezultate, pe scurt:

  • Volumul creditelor, in crestere cu 2,5% fata de 31 decembrie 2011;
  • \u0001 Depozite mai mari cu 4,1% decat la finalul anului 2011;
  •  Venit Net Bancar de 2.912 milioane lei;
  • \u0001Cheltuieli operationale de 1.353 milioane lei, in scadere cu 2,4% fata de sfarsitul anului 2011
  •  Rezultat net de - 332 milioane RON, afectat de cresterea costului net al riscului (1.938 milioaneRON, in crestere cu 61,6% in comparatie cu anul 2011

Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6,0%(*) fata de anul 2011. In consecinta, cotele de piata ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii. Anul 2012 este caracterizat de asemenea si de cresterea dinamica a depozitelor clientelei (+4,1%(*)), cu o reorientare catre scadentele mai lungi. Tot anul trecut, banca si-a diversificat sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul Credite/Depozite de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte).

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda, determinata de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale.

In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%. Raportul cost/venit a ramas in anul 2012 in mod semnificativ sub nivelul de 50%, la 46,5%.

Costul net al riscului a crescut cu 61,6% fata de anul 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.

Nivelul costului riscului a afectat rezultatul net, care s-a situat la -332 milioane lei.

BRD - Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul anului 2012, peste 2,3 milioane de clienti. La aceeasi data, banca avea peste 2,2 milioane de carduri valide si opera o retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 POS-uri. Volumul total al activelor bancii se ridica, la sfarsitul anului 2012, la 47,924 miliarde lei.