Producatorii agricoli vor putea sa vanda in piete doar in baza unui card de acces. In plus, ei vor trebui sa isi noteze fiecare legatura de patrunjel vanduta

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 13 februarie 2013, 14:32 Economie | Finanţe & Bănci


In acest an Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor ar putea introduce un card de acces in piete al producatorilor agricoli, existand un proiect de Ordonanta de Guvern in acest sens. (vezi atasament). Proiectul incearca sa contribuie la fiscalizarea agriculturii si la combaterea evaziunii fiscale din domeniu, dar deocamdata se cunosc foarte putine lucruri despre aplicarea practica a acestui proiect. Cardul de acces in piete va fi netransmisibil,se va acorda in baza certificatului de producator si va avea inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate. Pentru a asigura evidenta vanzarilor, detinatorii de carduri de acces in piete avor fi obligati sa noteze zilnic, pe verso la fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol cantitatile vandute in ziua respectiva.

Guvernul va emite aceasta Ordonanta "avand in vedere disfunctionalitatile constatate in ultima perioada privind organizarea si desfasurarea activitatilor comerciale cu produse din sectorul agricol, care genereaza evaziune fiscala in acest domeniu, presiuni speculative asupra preturilor produselor, concurenta neloiala intre actorii din piata persoane fizice si comercianti care substituie calitatea de producator agricol dar si deficitul de competitivitate al produselor autohtone fata de produse provenite din tari terte".

Alte argumente invocate de autoritati:
 • activitatile economice de valorificare de catre producatorii agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii trebuie sa se realizeze numai intr-un sistem de inregistrare fiscala,
 • dimensiunea filierei de comercializare a acestor produse in regim de vanzare face ca o importanta parte a productiei nationale sa fie valorificata in conditii improprii pe canale comerciale necontrolabile, care eludeaza legislatia fiscala, creeaza concurenta neloiala si disfunctionalitati ale fluxului de marfa catre populatie,
 • exista riscul ca in actuala conjunctura aceste disfunctionalitati sa submineze increderea populatiei in modul cum se deruleaza aceste activitati comerciale,

Cardul de acces in piata va fi practic un document utilizat de producatorul agricol persoana fizica inregistrata fiscal pentru valorificarea produselor agricole proprii prin exercitarea actului de comert in zone publice. Vanzarea produselor obtinute de producatori se va face pe baza cardului de acces in piete, insotit de certificatul de producator si de fila din carnetul de
comercializare a produselor din sectorul agricol.

Cum se obtine certificatul de producator:
Certificatele de producator, care vor avea o valabilitate de un an, se asigura de consiliile judetene/consiliul general al municipiului Bucuresti si se distribuie unitatilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale la solicitarea acestora. Ele se tiparesc de catre Compania Nationala «Imprimeria Nationala» - S.A. pe formular tipizat, cu matca, grafica cu elemente de securizare, finisate, in carnete de cate 100 de bucati, cu coperta din hartie offset, numerator cu 5 cifre, banda tricolora in dreapta sus si stema tarii in stanga sus.
Acordarea certificatului de producator se face pe baza atestatului profesional si a rezultatului verificarilor in teren efectuate de persoanele imputernicite de primar in acest sens.

 • Procedura de inregistrare fiscala
Ca sa fie luati in evidenta ca platitori de taxe si impozite, prin atribuirea unui cod de identificare fiscala, producatorii agricoli persoane fizice care detin certificate de producator se inregistreaza la serviciile financiare descentralizate respectiv, administratiile teritoriale ale finantelor publice de care apartin. Inregistrarea fiscala se asigura fara perceperea de taxe, prin transmiterea de catre primarii, catre administratiile financiare teritoriale, a bazei de date.
Comercializarea en gros a produselor din sectorul agricol se va realizeaza in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Acest carnet se asigura de consiliile judetene/consiliul general al municipiului Bucuresti si se distribuie primariilor la solicitarea acestora. Contravaloarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol se achita de catre consiliile judetene/consiliul general al municipiului Bucuresti, iar sumele cheltuite de acestea se reconstituie prin grija primariilor, din taxele percepute pentru eliberarea acestora.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se elibereaza solicitantilor de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor Municipiului Bucuresti, semnat si stampilat de primar.
Primariile unitatilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale tin evidenta carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol printr-un registru special deschis in acest sens. Prima fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol contine datele privind producatorul agricol, suprafata totala cultivata si structura corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita de vie pentru struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, precum si productiile estimate a fi destinate comercializarii, este semnata de primarul localitatii si ramane nedetasabila la carnet.

 • Date tehnice:
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol are forma dreptunghiulara, cu dimensiunile de 200x100 mm si este alcatuit din foi fixe, autocopiative, tiparit in carnete de 100 file a 3 exemplare, prevazute cu element de siguranta, seria fiind reprezentata de indicativul rutier al judetului iar numarul codificat din 6 cifre se realizeaza asfel:
a) prima parte din 3 cifre este alcatuita din indicativul interurban al judetului de la 230 pana la 269 pentru judete, respectiv, 210 pentru judetul Ilfov si 211 pentru municipiul Bucuresti;
b) a doua parte formata din 3 cifre, incepand de la 001 pana la 999, indicand producatorul, in ordinea eliberarii carnetelor de producator legume/fructe.
Filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol detinute de vanzator respectiv de cumparatorul persoana juridica se pastreaza si se arhiveaza timp de 10 ani, acestea reprezentand pentru cumparatorul persoana juridica, documente justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a achizitiilor impreuna cu borderourile de achizitii.

In cadrul structurilor de vanzare organizatepiete, fie ele publice sau private, este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice inregistrate fiscal. Procentul de alocare a spatiilor de vanzare prevazute la alin.(1) este de minim 20% din totalul spatiilor de vanzare existente.
Comercializarea cu amanuntul a produselor din sectorul agricol obtinute pe exploatatia proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice inregistrate fiscal se face pe baza cardului de acces in piete, insotit de certificatul de producator si de fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Cardul de acces in pietele agroalimentare va fi netransmisibil,se va acorda in baza certificatului de producator si va avea inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate. Pentru a asigura evidenta operativa privind vanzarile, detinatorii de carduri de acces in piete au obligatia sa inscrie zilnic, pe verso la fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol cantitatile vandute in ziua respectiva.

Contactat de HotNews.ro, I. Prunean administratorul Pietei Hermes Cartierul Gheorgheni, Cluj spune ca deocamdata nu se stie nimic concret despre modul in care se va aplica Ordonanta."Deocamdata nu stim nimic, Primaria nu ne-a anuntat ce va fi, cum va fi, daca se va aplica sau nu. Asteptam sa vedem", a spus Prunean.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7817 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  atentie (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:38)

  demaGOGU [utilizator]

  legaturile de patrunjel au marimi diferite, evidenta(nr) de legaturi trebuie pastrata ptr fiecare categorie!
  • +13 (13 voturi)    
   o fi prima mostra? (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:56)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   asta e doar primul cretinism birocratic nascocit de guvern? Si daca langa patrunjel pune si o legatura de leustean, nu are voia sa vanda? Ipocrizie crunta: productia si comercializarea sunt doua activitati deosebite. Dar o tinem langa cu "speculanti, samsari" etc,
  • +7 (7 voturi)    
   este foarte bine..... (Joi, 14 februarie 2013, 7:39)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   .....ceea ce se intampla iar aberatia va continua.
   Poate ca asa va vedea si taranul cat de scumpa este galeata de plastic "gratis", luata in schimbul votului sau.
   Ce a votat, aia are !!!!
   • 0 (0 voturi)    
    O mica nuanta (Joi, 14 februarie 2013, 14:12)

    FaraCoruptie [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Cei care s-au bucurat de galeata de plastic sunt asistatii social, care oricum nu intreprind vreo activitate.
    Li se da in cap celor care incearca sa miste ceva chiar si la un nivel mic.
    Deci, votul asistatilor ramane garantat in continuare.
  • +2 (2 voturi)    
   la intrarea (Joi, 14 februarie 2013, 8:12)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   producatorilor si/sau "comerciantilor" in piata, accesul pe baza de card se va face prin turnicheti cu cititor de carduri?
 • +18 (18 voturi)    
  Mirela bugetara (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:39)

  ALBastrul [utilizator]

  Ce facem cu biata Mirela bugetara care vinde roșii supraevaluate în piață la Crângași și care nu își permite să cumpere de la vecin decât 2-3 roșii?

  Chiar așa, să dăm în cap micilor bișnițari?
 • +13 (13 voturi)    
  nu va function (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:56)

  andimi [utilizator]

  nu va merge, ori pt ca taranilor le va fi greu sa ajunga la acest card, ori pt ca bisnitarii vor gasi o cale sa il obtina. Mi se pare cam complicat si ineficient. E ceva gen plopul face mere si rachita micsunele!
 • +19 (19 voturi)    
  Ipocrizie crunta !!! (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:03)

  MenInBlack [utilizator]

  ...in timp ce intermediarii, interlopii si marii corupti...
  Apropo' : cate dosare pe rol are Fenechiu ???
  - cam tot atatea cate fire de marar are baba la piatza , nu ?
  Voi sunteti normali ???

  Ponta, urmeaza sa le ceri factura pe ridiche, este ?!
  • +8 (8 voturi)    
   Nu stiu (Miercuri, 13 februarie 2013, 17:49)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   cite dosare are D-sa pe rol, dar sa vedeti cum pica curentul in Iasi. Poc! un transformator azi, Poc! un transformator miine, si bineinteles in zone diferite. Solutia: UPS -uri pe care sa le cumpere DniaSa de la bulibasa Stanescu si sa ni le vinda noua.
 • +13 (13 voturi)    
  in timp ce (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:09)

  mos ion roata [utilizator]

  noi numaram frunzele,petalele si pistilele de patrujel tirurile cu legume si fructe vor circula linistite (fara card si carnetel) .
 • +12 (12 voturi)    
  mai rau (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:17)

  dan-titus [utilizator]

  mai rau v-ar trebui. ati auzit aia 6,4. MAI RAU!
  • +6 (6 voturi)    
   o sa fie , stai nitel ca incepe acusica ... (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:58)

   rakleta [utilizator] i-a raspuns lui dan-titus

   Sa te tii atunci.
 • +10 (10 voturi)    
  Legaturile au marimi diferite (Miercuri, 13 februarie 2013, 16:34)

  coco04 [utilizator]

  Asa ca ar trebui notat fiecare fir de patrunjel.
  • +3 (3 voturi)    
   propun ca (Joi, 14 februarie 2013, 8:15)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui coco04

   evidenta firelor de patrunjel sa se faca prin numararea bucata cu bucata atat la intrare cat si la iesire, astfel incat sa nu fie posibila nicio frauda fiscala (de genul : intrat cu un snop de 100 fire, iesit cu un singur fir => nu a vandut nimic; ce, vreti sa-si ia mercedes din evaziune?).
   ce se va intampla insa cu mararul?
 • +14 (14 voturi)    
  ! (Miercuri, 13 februarie 2013, 16:38)

  chiuaua [utilizator]

  Cardul de acces va fi touchless ,cu cip sau cu banda magnetica ?
  Sa se aibe in vedere faptul ca cel cu banda magnetica se poate clona.
  Nu de alta dar nu vrem praz clonat.
 • +17 (17 voturi)    
  e groasa fratilor legatura de patrunjel (Miercuri, 13 februarie 2013, 17:36)

  un dac [utilizator]

  dinspre taran inspre stat avem cam asa:
  1. impozit pe casa, ca sta si el al dracului undeva
  2. impozit pe teren, ca i-a dat prin cap sa cultive castraveti si patrunjel.
  3. impozit pe animale, ca vitelul de taran vrea sa ingrase pamantul gratis, nu sa cumpere ingrasamant chimic fiscalizat, iar uneori de singuratate:-)
  4. tarif pe stand in piata sau cum dracu s-o chema.
  5. apare acum si un card sa se simta si taranul ca intr-un club de golf.
  6. implicit, impozit pe profitul obtinut in urma vanzarii de produse facilitate de acest card.

  dinspre stat inspre taran nu pot spune, ca primesc amenda de la CNA, nu e trecut de 12 noaptea.
  • +9 (9 voturi)    
   ;) (Joi, 14 februarie 2013, 4:35)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   pai asta e pedeapsa pentru ca i-au votat :))traiasca trandafirii! Nea Ion! A fost buna plasa cu 1 calendar cu autograf, 1 portocala si 1 L de ulei...ai mai norocosi inca mai scot apa din fantana cu galeata primita :)) si-au vandut pielea pe arsice!
   • +3 (3 voturi)    
    si totusi (Joi, 14 februarie 2013, 8:57)

    mamarutza2 [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    eu nu stiu cine i-a votat. Dintre vecinii mei tarani am numarat 4 pdl-isti, 2 ppdd-isti, 2 incerti - unul ii injura pe toti si altul nu se pronunta. Si atunci cine i-a votat? Sigur saracii cei mai saraci, iar pe langa ei furiosii spalati pe creier de Antene. Altii... nu-mi dau seama. Am cunoscut persoane care au spus ca au votat un candidat usl si unul ard, pentru ca le-au placut oamenii, de exemplu, dar astia cred ca totusi au fost putini. Nu cred ca votul de anul trecut este reprezentativ, dar asta nu conteaza - problema este ca sufera o tara intreaga.
  • +6 (6 voturi)    
   ceva completari (Joi, 14 februarie 2013, 8:48)

   mamarutza2 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   din experienta proprie.
   Las la o parte impozitul pe casa si pe teren - aici sunt mai multe categorii. Ma limitez la experienta de vanzare in piata a produselor noastre.
   Costul unei tarabe anul trecut a fost de 18 lei/ zi plus 8 lei/ zi pentru cantar - daca-i al tau, trebuie musai sa fie omologat si asta te costa si alergi pana iti vine rau, mai bine iei de la piata. Apoi te mai costa benzina dus-intors. Ne facusem socoteala ca trebuie sa avem marfa de 1-200 lei ca sa merite sa facem drumul.
   Venitul nostru a fost de 1500 lei, din care profitul poate a fost de 500 lei, ca sa fiu indulgenta si optimista. Chiar mai putin, pentru ca certificatul de producator a costat 80 lei la emitere si 30 de lei vizare/ semestru!
   Ajunsesem la concluzia ca mai bine vand angro si nu mai pierd eu timpul in piata, dar cred ca schimbam si aceasta concluzie - nu mai producem si nu mai vindem nimic, ca nu merita! Sa vedem cum e piata fara tarani si numai cu produse de import, pentru ca aici se va ajunge!
   • 0 (0 voturi)    
    profitul e greu de cuantificat la tarani (Joi, 14 februarie 2013, 15:38)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui mamarutza2

    intr-adevar, mie aici mi se pare cea mai mare problema...efortul pe care-l face taranul, munca efectiva, nu trebuie cuantificata in bani si scazuta din venit? uneltele pe care uneori si le fabrica singur vor fi mijloace fixe? va trebui sa stranga in contabilitate bonurile de benzina? va obliga colaboratorii sa le faca contracte de drepturi de autor (sic) ca sa poata sa-si deduca cheltuielile din venit? balega de vaca pusa printre rasaduri unde-si va gasi locul fiscal vorbind?
    daniel constantin si voiculescu ar trebui sa mai mearga si cu caruta prin sate, nu doar cu limuzina pe langa lanurile de soia modificate genetic ale lui grivco.
 • +8 (8 voturi)    
  adio (Miercuri, 13 februarie 2013, 18:45)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  sarmale in frunze de marar !
  o masura concreta pt.ai ajuta pe micii producatori, si ai elimina pe intermediari, nu sunt in stare guvernantii, dar la taxe si impozite noi, nu-i intrece nimeni !
 • +5 (5 voturi)    
  Felicitari (Joi, 14 februarie 2013, 8:05)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  Asta e prima masura reala pt relansarea Romaniei. In felul asta poate taranii care i-au votat vor intelege ce fel de oameni au votat si nu-i vor mai vota vreodata.
  • 0 (0 voturi)    
   taranii (Joi, 14 februarie 2013, 15:31)

   marmarin [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Degeaba ne lamentam aici.Oricum adevaratii tarani, cei ce vand ce le mai ramane prin gospodarie si care sunt singurele legume cu adevarat eco, sunt putini si izolati in coltul pietei. Taranii se uita la antene . Acolo li se spune ca Traian Basescu le-a pus acest bir. Smecheii se bucura, ei vor procura usor cartelele si-i vor alunga pe cei mici. Daca nu facem ceva sa fim mai vocali in afara internetului, o sa ne trezim si cu, crin presedinte. Atunci nu stiu ce se va mai intampla cu noi. Cel mai probabil vom ajuge din nou sub influenta rusilor.
 • +2 (2 voturi)    
  Pe cine ajuta in fond asta? (Joi, 14 februarie 2013, 8:12)

  BEDE [utilizator]

  Daca mai costa si cardul si mai trebuie sa mai tina si evidente complicate, atunci bietul de tzaran fie ca se lasa de agricultura, fie ca vinde direct la alte firme (de pilda la supermarket-uri). Ca il costa prea mult sa si transporte marfa la piatza, sa si plateasca taraba si acum si cardul si evidenta asta...
  Si uite-asa, tot ce produc agricultorii va ajunge sa fie comercializat in magazine si pietze nu direct de producatori, ci doar de firme intermediare, sau, mai rau, poate chiar de intermediari care nu sunt inregistrati deloc si nu platesc nici un impozit. Nu vazuram doar fel-de-fel de personaje care vand diferite marfuri (nu doar zarzavaturi, ci si pixuri, lanterne, brichete, etc.) prin tramvaie si pe la coltzuri de strada?
  Niste masuri de genul acesta vor ajuta in mod clar numai supermarketurile, care vor cumpara de la producatori ieftin si vor vinde atat de scump cat pot sa vanda. Deci, asta va cam termina concurenta... Ca sa gasesti ceva mai ieftin va trebui doar sa incerci in alt oras, pt ca lanturile de magazine aplica aceleasi preturi la aceleasi marfuri intr-o anumita regiune.
 • +4 (4 voturi)    
  in piete nu sunt producatori agricoli (Joi, 14 februarie 2013, 8:19)

  bigbrother [utilizator]

  ci intermediari, s-a scris de nenumarate ori ca taranul care produce nu mai are loc in piata de smecheri. Mai mult, marea majoritate a produselor sunt importate..

  Deci carui producator se va aplica aceasta lege? Nu mai bine gandeau legea a.i sa reduca adaosul enorm, uneori si de 300%, poate scoteau din ecuatie intermediarii?
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asa! (Joi, 14 februarie 2013, 15:30)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   dvs probabil vorbiti de Bucuresti, in tara tot taranii sunt majoritari in piete.
   chiar si in Bucuresti, exista producatori cu "fisa" de produse si provenienta in Bucur Obor, exista tarani autentici in Piata Ramnicu Sarat, ca sa dau doar 2 exemple.
   Mai grav mi se pare ca omul de la oras nu prea stie sa mai faca diferenta intre ceva de import si ceva de la tara, nu stie sa intrebe la cartof, chiar si la cel de la tara, daca a fost inecat in azot sau au fost folosite ingrasaminte naturale etc. E trist ca bruma de informatie pe care o aveam in domeniul agriculturii dispare, lasand locul unei ignorante care ne va costa sanatatea.
 • +1 (1 vot)    
  "Detinatorii de.... (Joi, 14 februarie 2013, 10:26)

  Gladiatorul [utilizator]

  ....carduri de acces in piete vor fi obligati sa noteze zilnic......cantitatile vandute in ziua respectiva". Am incheiat citatul. Exceptie fac legumele si fructele comercializate care vor intra, cum se cuvine, in sacosele inspectorilor fiscali. N-asa???
 • +2 (2 voturi)    
  masura complet inutila (Joi, 14 februarie 2013, 12:20)

  Gobelin [utilizator]

  comerciantii vor scrie pe verso cantitatile vandute in acea zi ...
  ha, ha, ha ... :)))))))))))))
  n-am mai ras de mult asa tare.
  si dupa ce vor trece exact ce vrea muschiul lor,
  ca doar ziua s-a incheiat si deci nu mai pot fi verificati,
  presupun ca la final, intr-o anexa , vor trece si numarul de pachete de tigari , din fiecare model in parte ...
  cum cine? aia cu marfa din piata, care-si pun cate o babuta din sat sa le vanda marfa la taraba, in timp ce ei stau la intrarea in piata si soptesc incetisor (ca nu au drept de autor): tigara avem, tigara ...
  bei, politicieni penibili, problema nu e babuta care vinde doua fire de patrunjel si 10 oua de casa, ci mafia bisnitarilor care tin casele de marcat pe post de bibelouri si vand tigari de contrabanda.
  acolo tre' lovit, da' nu se baga nicicare, ca n-ar mai putea acosta masina de politie vreo ora, in fiecare seara, in piata, DUPA ce aceasta se goleste, ca sa colecteze, la adapostul intunericului, "plasturii" pentru lipit genele, timpanele si colturile gurii autoritatilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by