Actuala formula a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va suferi modificari, a declarat premierul Victor Ponta. Acesta a precizat ca ANAF, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda, care sa se ocupe de problemele legate de evaziunea fiscala, nu sa mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt". Aceasta declaratie a fost facuta la doar cateva zile dupa ce vicepremierul Liviu Dragnea a lansat un ultimatum la adresa ANAF. "In cazul in care in foarte scurt timp ANAF nu prezinta acest lucru (n.red. un plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale), s-ar putea sa se ia decizia de a se infiinta o structura specializata la nivelul premierului", a afirmat Dragnea la sfarsitul saptamanii trecute.

"Impreuna cu ministrul Chitoiu (n.red. ministrul finantelor) am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari...Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate in ceea ce functioneaza deja in majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe si alte produse", a declarat Ponta.

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP), si-a luat angajamentul de a reorganiza ANAF dupa finalizarea bugetului. Chitoiu a afirmat la sfarsitul lunii ianuarie ca autoritatile vor restructura "din temelii" structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii, noua structura dispunand de "oameni competenti si integri". Reorganizarea in Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va incepe dupa ce finalizarea bugetului, a declarat ulterior ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, pentru Agerpres.

"Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile sa imi spuna ce au confiscat, ce au facut in luna ianuarie, toata Garda Financiara din Romania, toata structura de Control Vamal din Romania, toata Anti-frauda. Care credeti ca sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea 'enorma' de 978 de litri de alcool si 1,3 milioane de bucati de tigarete. Astea sunt rezultatele, ca sa vedeti eficienta structurilor de control anti-evaziune. Vom infiinta o structura noua cu oameni competenti si integri. Nu putem sa reducem evaziunea fiscala si nu putem sa avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni", a declarat Chitoiu