Rata creditelor neperformante a urcat la finalul anului trecut la 18,2% arata datele publicate joi de Banca Centrala. Din pacate, pe segmentul companiilor acest indicator apre o valoare mai mult decat dubla fata de neperformantele personelor fizice. Costurile cu provizioanele constituite pentru aceste imprumuturi neperformante au dus sistemul bancar la un nivel triplu al pierderilor fata de 2011: anul trecut aceste pierderi au urcat la 2,12 miliarde de lei (465 de milioane de euro). Pentru comparatie, in 2008 sistemul bancar raporta profituri de 4,4 miliarde de lei. Atat rata rentabilitatii activitatii de baza cat si ROE si ROA au tendinta de scadere.

Rentabilitatea activelor este unul dintre indicatorii principali de rentabilitate ai unei companii, si masoara eficienta utilizarii activelor, din punctul de vedere al profitului obtinut. Daca in cazul rotatiei activelor totale este vorba de cati lei de vanzari se obtin de pe urma unui leu de active, rentabilitatea activelor arata cati lei aduce sub forma de profit un leu investit in active.

.

In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 de milioane de lei, iar in 2010 circa 516 milioane de lei.

Potrivit unor calcule provizorii ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent.

Cresterea NPL nu este surprinzatoare, avand in vedere ca economia nu si-a revenit, au continuat sa apara cazuri de insolventa printre companii, iar multe dintre creditele restructurate in primii ani de criza au ajuns sa acumuleze noi restante, redevenind neperformante.