Fondul de hedging detinut de George Soros a castigat aproximativ 1 miliard dolari pariind contra yenului, scrie Reuters, citand Wall Street Journal. Yenul a pierdut aproape 20 la suta in fata dolarului intre noiembrie 2012 si inceputul lunii februarie 2013. Investitorii au pariat impotriva yenului in diverse moduri, de la derivate complicate pana la o cele mai simple, incercand sa obtina profit din deflatia nipona. Soros este cunoscut pentru faptul ca a "invins" lira sterlina, castigand intr-o singura zi un miliard de dolari din pariuri short pe moneda britanica.

Moneda britanica a umbrit marca germana la inceputul anilor ’90, desi cele doua tari erau diferite din punct de vedere economic. Germania era mai puternica, in ciuda dificultatilor cu reunificarea, dar Marea Britanie vroia sa pastreze lira sub nivelul de 2,7 marci.

Multi speculatori, printre care si George Soros, se intrebau cat va mai putea sa lupte ratele dobanzilor impotriva fortei pietei si au inceput sa deschida pozitii short pe lira.

Mai mult, Soros a facut imprumuturi pentru a paria cat mai mult pe aceasta miscare. Marea Britanie a crescut dobanda de referinta pentru a atrage investitorii, sperand sa mai reduca presiunea la vanzare.

In septembrie 1992, Soros a riscat 10 miliarde de dolari pe o singura speculatie cand a pariat pe o scadere a lirei britanice. S-a dovedit ca investitorul a avut dreptate, iar intr-o singura zi de tranzactionare a obtinut un profit de un miliard de dolari, dupa care acesta a raportat ca tranzactia i-a adus un profit de aproape doua miliarde de dolari. Drept urmare, Soros este cunoscut ca fiins “omul care a invins Banca Angliei”.