Numirea pe criterii politice a Directorului General al Salrom- societatea nationala producatoare de sare - a provocat iritarea administratorului Fondului Proprietatea, care "invita" Guvernul sa respecte promisiunile privind guvernanta corporativa a companiilor de stat. "Consiliul de Administratie a desemnat un nou Director General in urma ordinului Ministerului Economiei nr. 282 din 21 decembrie 2012, prin care reprezentantii Ministerului in AGA au fost imputerniciti sa mandateze CA sa il revoce pe fostul Director General si sa il desemneze pe Aurel Bucur. Responsabilitatea desemnarii unui Director General revine numai Consiliului de Administratie. Din aceasta cauza, consideram ca interventia Ministerului afecteaza independenta Consiliului in privinta desemnarii managerilor profesionisti", se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. De multa vreme insa Salrom este o recompensa politica fara nicio legatura cu managementul profesionist.

"Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator al Fondului Proprietatea, considera ca recenta desemnare a unui nou Director General al Societatii Nationale a Sarii incalca grav prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat. Noul Director General a fost desemnat de Consiliul de Administratie fara a fi respectate criteriile si procedurile transparente cerute de OUG 109/2011 pentru procesul de selectie. In schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei in independenta Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic.

Pe 12 februarie 2013, Consiliul de Administratie al Salrom l-a desemnat pe dl. Aurel Bucur in functia de Director General al companiei. Aceasta decizie reprezinta o incalcare directa a prevederilor OUG 109/2011, din urmatoarele motive:

  •  Desemnarea dl. Aurel Bucur a avut loc fara realizarea unui proces de selectie efectuat de o companie independenta de recrutare, dupa cum este stipulat in legislatie. In opinia noastra, experienta si referintele dlui. Bucur nu indeplinesc cerintele pozitiei de Director General. Conform CV-ului dlui. Bucur, acesta nu a avut niciun fel de responsabilitati similare in posturile ocupate anterior.
  • Este important de precizat ca dl. Aurel Bucur este membru al unui partid politic, pe care il reprezinta in cadrul Primariei Targul-Ocna, in functia de consilier municipal.

Administratorul Fondului dezaproba din nou cu tarie lipsa de transparenta in procesul de selectie si criteriile opace prin care s-a luat decizia finala in numirea noilor manageri profesionisti si a consiliilor independente din companiile de stat. Cerem insistent Guvernului sa abordeze aceste probleme cu promptitudine si sa respecte in viitor legislatia in vigoare.

Continuam sa fim foarte preocupati de faptul ca, la un an dupa adoptarea OUG 109/2011, autoritatile publice continua sa ii incalce dispozitiile sau sa intarzie punerea corecta in aplicare a standardelor de guvernanta corporativa in intreprinderile de stat, la care si Fondul Proprietatea este actionar. Credem ca aceste incalcari au un impact nefast asupra valorii companiilor de stat si transmit un semnal negativ puternic cu privire la integritatea procesului de numire a consiliilor independente si a managementului profesionist.

  • Lucrurile nu stateau diferit nici in guvernarea PDL. In timpul ministeriatului lui Ariton, operatiunile unicului producator de sare din Romania erau conduse de Gabriel Muraru (43 de ani), fost consilier personal al primarului din Piatra-Neamt, cu studii in istorie si patron al unor afaceri precum Alb si Negru, Dinasty si Agnes Toma specializate in retailul vestimentar, majoritatea pe pierderi. Mai mult, din consiliul de administratie al companiei care exploateaza unica resursa care plaseaza Romania in topul celor mai mari producatori mondiali facea parte si un tanar de 26 de ani, de profesie inginer intr-o companie specializata in productia de pilote, cuverturi si perne de dormit, el fiind totodata si consilier personal al ministrului economiei Ion Ariton, managerul celor mai valoroase companii aflate in continuare sub controlul statului. 

Societatea Nationala a Sarii (Salrom), singurul producator de sare de pe piata locala, a incheiat 2011 cu un profit brut de 5,2 milioane de euro, de doua ori mai mare decat in 2010. Afacerile companiei au inregistrat un avans de 13% fata de 2010, pana la 66,1 milioane de euro, rezultatele venind pe fondul unei productii record de sare in ultimii cinci ani de zile. Totodata, mai bine de un sfert din productie, 27%, a fost livrata pe pietele externe.