Cea mai mare banca ruseasca- Sberbank, ar putea ataca in instanta austriecii de la Volksbank , institutie de credit preluata anul trecut, dupa ce rusii s-au declarat "dezamagiti" de calitatea actielor primite in schimbul banilor, scrie Financial Times in editia sa electronica de luni. CEO-ul Sberbank nu exclude nici solicitarea de daune auditorilor- KPMG- adaugand ca "fata de declaratiile initiale, exista unele probleme cu calitatea activelor achizitionate de la Volksbank". Nici oficialii bancii austriece si nici cei ai KPMG nu au dorit sa comenteze incidentul.

Sberbank detine aproximativ o treime din depozitele Rusiei, institutia facand achizitii importante in ultimii doi ani. Deocamdata, spun oficialii bancii ruse, extinderea va fi incetinita, targetul bancii fiind consolidarea operatiunilor preluate in Europa. Banca a preluat Volksbank fara divizia din Romania, pe care a refuzat-o. Volksbank International a iesit din actionariatul Volkbank Romania dupa ce banca austriaca a fost preluata de grupul rus Sberbank, controlul creditorului autohton fiind transferat catre un vehicul special, cu o structura identica a actionariatului.

Actiunile Volkbank Romania, detinute anterior de Volksbank International, au fost transferate catre VBI Beteiligungs GmbH, un vehicul creat special in acest sens.

VBI Beteiligungs GmbH are aceeasi structura a actionariatului ca Volksbank International: Osterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) este actionarul majoritar, cu o participatie de 51%, iar bancile cooperative DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) din Frantia detin cate 24,5% din VBI Beteiligungs GmbH.

Noua structura a actionariatului Volksbank Romania este: VBI Beteiligungs GmbH (99,34%), EM.RO Popolare (0,33%), Banca Popolare di Vicenza (0,33%).