Premierul Victor Ponta a afirmat, la inceputul sedintei Guvernului de marti, ca sustine "in totalitate" proiectul reorganizarii ANAF, astfel incat Garda Financiara si Controlul vamal sa fie unite intr-o directie antifrauda care "sa mearga la sursa marii evaziuni". "Am inteles ca ma bat cu vicepremierul (n.red. Daniel Chitoiu, ministrul finantelor) pe ANAF. Nu ne batem!", a precizat Ponta. "Sub autoritatea mea directă se va desfăşura coordonarea cu celelalte structuri care nu aparţin Guvernului, dar de care avem foarte mare nevoie - SRI, SIE, în cadrul DGIPI de la MAI", a mai spus Ponta.

Discutiile din ultima vreme referitoare la posibilitatea infiintarii unei structuri de control in subordinea premierului a pornit de la o declaratie a vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a spus ca daca ANAF nu prezinta in foarte scurt timp un plan pentru combaterea evaziunii, va fi infiintata o structura in subordinea Guvernului.

In urma acestei declaratii, Ponta a afirmat ca ANAF, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda, care se va ocupa tintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de "buticul din colt".

  • Ponta a mai afirmat ca ANAF va ramane la Ministerul de Finante, precizand totusi ca, in calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscala nu doar prin ANAF, ci si prin celelalte institutii, avand posibilitatea de a cere informatii de la DGIPI, SRI si SIE.

"Primul-ministru are ca atributii si posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finante, dar si coordonarea cu celelalte institutii, fie ca e vorba de Politie, de serviciile de informatii, care sprijina combaterea evaziunii fiscale, pentru ca e foarte important sa ai informatii si de la DGIPI si de la SRI si de la SIE cand e vorba de spalare de bani si evaziune fiscala trasnfrontaliera. Acest lucru nu-l poate face seful ANAF, ci pot sa-l fac doar eu, pentru ca am aceasta autoritate de a coordona si de a cere informatii de la toate institutiile", a spus Ponta.

La randul sau, Daniel Chitoiu a anuntat ca Executivul va adopta in maximum doua saptamani actul normativ privind infiintarea structurii de Antifrauda fiscala si vamala, care va functiona in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Niciodata nu s-a pus in discutie ca ANAF sau structura de control sa treaca in subordinea Guvernului, ci structura nou-formata prin preluarea atributiilor de la Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal si Directia de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF vor fi preluate de aceasta noua structura de Antifrauda fiscala si vamala. (...) In maximum doua saptamani vom da actul normativ, care este un act normativ cu putere de lege, pentru ca va reorganiza trei institutii ale statului, urmand ca in termen de maximum 45-60 de zile sa putem sa constituim noua structura, care se va constitui la nivel national si regional", a spus Chitoiu.