"Romania nu are doar 18,23% rata a creditelor neperformante, ci o rata mult mai mare. V-ati pus problema de ce anumite banci nu au portofoliu de real estate? Nu vreau sa dau nume, dar sunt banci foarte implicate in real estate care au zero expunere. Ele si-au externalizat aceste portofolii care astfel au disparut din orice statistici. Asa ca in realitate nu sunt doar 18,23% neperformante ci evident cu mult mai multe", a declarat vineri seara Laurentiu Mitrache, CEO Leumi Bank Romania, la o intalnire cu presa de business organizata de revista Piata Financiara.

Laurentiu Mitrache, ex-CEO CEC Bank RomaniaFoto: Agerpres

Mitrache a mai amintit diferentele de calcul privind NPL din Romania fata de alte tari. "In Israel de pilda, dupa 150 de zile ai provizionat tot si ai scos inafara bilantului. La noi s-a interzis scoaterea inafara bilantului asa ca noi avem neperformante si din 2007 pe care le tin acolo in bilant, desi le-am provizionat", a mai spus CEO-ul Leumi Bank Romania.

Ponderea creditelor neperformante in total credite este in prezent de 18,23%, potrivit datelor oficiale ale BNR.

"Banca Nationala este pe faza. N-a scapat nimic, dar absolut nimic din totalul acestor credite neperformante ca sa nu fie provizionate. La sange a fost controlat si credit cu credit a fost provizionat. Ele toate sunt garantate 100%", a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara, recent, ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pe termen scurt, existand presiuni in acest sens.

"Depinde de perspectivele de crestere pe termen scurt ale economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea bancilor de a mai da credite. Daca se relanseaza creditarea intr-o maniera sustenabila, acest raport al creditelor neperformante va tinde sa se erodeze in timp. Asteptam sa inceapa sa se intample acest lucru, dar, pe termen scurt, asteptam sa existe presiuni pentru cresterea creditelor neperformante", a spus Popa.

Potrivit acestuia, daca bancile nu vor fi mai active in restructurarea creditelor neperformante si in vanzarea lor, ceea ce este de asteptat sa se intample intr-o maniera ordonata, acestea se vor afla sub presiunea nevoii de provizionare a creditelor neperformante, ceea ce inseamna marje bancare destul de rigide.