"Sunt 16-17 banci unde am impus o limita de solvabilitate mai mare, de 10 la suta nu de 8%, si cu raportare lunara nu trimestriala, avand in vedere evolutia lor precedenta. Exista o banca cu solvabilitate intre 8-10 la suta. E foarte mica, are restrictii in activitate, nu are voie sa dea credite. Situatia bancii e determinata nu atat de neperformanta (nepreformantele nu sunt mai mici decat media sistemului) cat de lipsa capacitatii actionarului de a sustine banca. Sau a lipsei vointei de a sustine banca. Pana acum acest risc s-a manifestat intr-o masura mica la banca in cauza. Dar acesta este principalul risc al urmatorilor 3 ani, a declarat sambata la Sinaia Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR la un seminar organizat de Piata Financiara.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Alte declaratii ale sefului supravegherii bancare:

  • Nu avem un motiv sa intervenim asupra bancii, cata vreme are solvabilitatea peste 8%, cat prevede BNR. Am fost si noi intrebati de ce nu-i retragem licenta si am raspuns ca nu am temei legal. Am pierde in instanta imediat", a mai spus Cinteza
  • Trendul neperformantelor este crescator, dar cu viteza de crestere in scadere
  • Toate majorarile de capital din sistemul bancar au fost facute la cererea BNR
  • In 2008, si cainii ar fi luat credite in Romania, daca aveau buletin
  • Fraudele din banci nu cred ca au fost premeditate. A fost un avant in acordarea de credite si din pacate unele banci isi fixau ca indicatori volumul creditelor
  • Am ajuns in situatia ridicola ca unele banci sa deschida conturi de 100 de lei ca sa raporteze cresterea numarului de conturi, dupa care le inchid
  • Totul a plecat de la o bancuta mica. Prin 2011 ii spuneam unei sefe de serviciu ca banca respectiva ne pacaleste. Nu facea provizioane si aveam impresia ca isi supra-evalua provizioanele. Totul a pornit de la un teren intravilan care era evaluat si care parea ok. Au fost insa evaluatori care au sarit peste norme si evaluasera un metru patrat de teren la 200 de euro
  • Dupa audit, suma totala suplimentara pentru provizionare a fost de 600 de milioane de euro. O singura banca a avut 140 de mil de euro
  • Cum nu aveam posibilitatea sa contestam raportul de evaluare dar puteam sa interzicem deducerea de colateral. Actiunea la banca respectiva s-a facut la mijlocul lui 2011.
  • Banca a primi si ordin de majorare a capitalului social. Am mai avut discutii cu auditorii si cativa dintre ei au refuzat sa ne puna la dispozitie niste cifre, invocand confidentialitatea . I-am strans pe toti si le-am spus: ori faceti cum va spune BNR ori plecati din sistem. Avusesem un precedent.
  • Un auditor care inchide ochii la modul de clasificare a creditelor pleaca din sistem. Punct.
  • Toate problemele din banci au fost descoperite de auditurile interne, iar acest lucru nu este suficient de des spus
  • 180 de milioane de euro -nivelul fraudelor bancare- reprezinta 0,28% din activele bancare. Sumele sunt provizionate integral.
  • STS va pune la dispozitia sistemului bancar  baza de date pentru accesul in timp real a site-ul Fiscului, a Evidentei Populatiei pentru a verifica datele solicitantilor de credite

Despre simularea infiintarii Bridge-Bank

  • Simularea bridge-bank (vezi mai jos ce este bridge bank) s-a facut pe noua variante de transfer de active si pasive. Initial am facut simularea la o banca mica, dar ne-am lovit de va probleme insa si ne-am adresat Consiliului de Administratie cerandu-le sa extindem simularea la 17 banci.
  • Au fost si nemultumiri din partea bancilor care invocau costurile ridicate asociate simularilor
  • Cele mai grele decizii au fost cele legate de mentinerea unui grad de risc scazut a bancii punte. Nicaieri in lege nu se spune cat e acel grad. Noi am considerat ca fiind rata generala de risc, iar aceasta sa fie sub rata generala de risc sub sistem

Despre fraudele bancare:

  • Anuntul Parchetului privind frauda din banci, care ar fi cuprins 80% din sistem, ar trebui sa fie o problema de siguranta nationala si discutat in CSAT, daca ar fi fost adevarat
  • Investitorii straini au cerut lamuriri la roadshow-ul din februarie. Astfel de anunturi nu fac bine unui potential investitor. Daca ati avea o suma de bani si ati vrea s-o investiti in Romania si auziti astfel de anunturi, va mai ganditi daca veniti, pentru ca banii astia ii rulezi prin sistem.
  • Pana si la prospectul de emisiune al obligatiunilor in dolari a aparut o intrebare: ce e domnule cu dauna asta? Cifra e provizionata, nu mai produce efecte. A produs atatea necazuri, si procentul ala de 80%, si numele, dosarul bancherilor
  • Cel putin in cazul Volksbank, sesizarea noastra e din noiembrie 2009. Si la BRD cazul a fost descoperit de auditul de la Paris si auditul intern al bancii. Ei au transmis ca trebuie facuta plangere. Ca a fost acolo un comnflict intern intre niste persoane si una dintre ele a plecat cu dosarele in carca e altceva. Toate problemele au fost descoperite de banci, si e important sa se stie asa ceva. Apare frauda atunci cand cineva nu respecta norma de creditare contra unei sume de bani, unei mite. Atunci da, atunci e penal.
  • Ce inseamna 180 de milioane de euro?Noi le-am fortat sa faca provizioane de 600 de milioane de euro la finalul anului trecut si le-au inregistrat.

Banca Nationala a finalizat primul exercitiu de simulare a infiintarii unei entitati bancare de tipul "bridge bank" (banca-punte) si a preluarii de catre aceasta a anumitor parti din activele si pasivele unei institutii de credit intrate in dificultate, care nu se mai poate baza pe sprijinul actionarului principal. Banca-punte este un instrument foarte puternic prin care BNR poate interveni decisiv pentru mentinerea increderii in sistemul bancar, facand posibila continuarea activitatii unei banci cu mari probleme asa incat clientii sa nu fie afectati, nici persoanele fizice si - poate chiar mai important - nici firmele, care ar putea risca falimentul in cazul colapsului unei banci. Practic, banca in dificultate este "impartita" in doua banci- o banca "buna" si una "rea".

Peste 4.000 de angajati au parasit sistemul bancar in 2012, in conditiile in care 322 de unitati au fost inchise, reteaua totala intrand sub pragul de 6.000 de sucursale si agentii. "Acest proces va continua si in 2013", a mai spus Cinteza.

Bancile au trecut astfel la masuri mai dure de reducere a costurilor de operare dupa ce in primii ani de criza au tot tras de timp sperand in zadar ca economia isi va reveni.

O ajustare se vede si la nivelul salariului mediu net, care a coborat de la 4.000 de lei/banca in decembrie 2011 la 3.424 de lei/banca in decembrie 2012, cu toate rezervele legate de acest indicator care suporta deformari importante din cauza castigurilor din top management.

Cele 40 de banci de pe piata locala au cumulat anul trecut o pierdere neta de circa 2,1miliarde de lei (476 mil. euro), in crestere de aproape trei ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2011, anunta ZF.ro. Este cea mai mare pierdere inregistrata de sistemul bancar de la inceputul crizei, aceasta fiind consecinta exploziei creditelor neperformante care au ajuns la o pondere de peste 18% la sfarsitul lui 2012.

In aceste conditii, sistemul a incheiat anul trecut cu o rentabilitate negativa a capitalului de 5,4%. In 2011 pierderile au insumat 777 mil. lei, iar in 2010 circa 516 mil. lei.