Omul de afaceri Ion Tiriac considera ca leul este supraevaluat si ca va fi "o nenorocire" atunci cand va ajunge la o valoare mult mai slaba, scrie Mediafax.

"Mereu am gresit-o. Si acum o sa gresesc. Eu spun ca euro este mult supraevaluat in momentul acesta si incet-incet, cu toata placerea pe care o au americanii, un dolar slab le convine extraordinar", a afirmat Tiriac la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

"Dar la noi, la Bucuresti, cursul cum este?", intreaba unul dintre moderatori.

Leul este suprevaluat, spune omul de afaceri.

Intrebat daca este o situatie de termen scurt sau de termen lung, Tiriac a afirmat: "Nu stiu cat timp se mai poate mentine, daca nu real, artificial. Insa, dupa parerea mea, avand in vedere ca noi nu exportam chiar atat cat am vrea si trebuie sa importam putin mai mult decat exportam, deci exista un deficit, o sa fie o nenorocire cand leul o sa ajunga la o valoare mult mai slaba. Si atunci, oarecum, incet-incet, sper sa nu se intample, sper sa fiu gresit, dar s-ar putea intampla".

Referitor la momentul deprecierii leului, raspunzand de asemenea unei intrebari, omul de afaceri a spus ca este posibil sa se intample si in acest an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in urma cu doua saptamani ca rata de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme, banca centrala incercand in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru.

BNR a anuntat vineri un curs de 4,3780 lei/euro. In luna ianuarie cursul mediu a fost de 4,3793 lei/euro, iar cotatia medie pentru anul trecut s-a plasat la 4,4560 lei/euro.

Guvernul are o estimare de curs mediu pentru acest an de 4,5 lei/euro, in ciuda aprecierii semnificative a leului de la inceputul acestui an, la un minim de 4,32 lei/euro, ceea ce inseamna ca se asteapta la o depreciere peste 4,5 lei/euro pana la finele anului.