Anul acesta ar putea fi cel mai delicat pentru bancile romanesti, in care am putea asista la fuziuni, achizitii sau colaborari pe diferite segmente, spun experti din cadrul BIG4. "In prezent , sistemul este supradimensionat fata de volumul de tranzactii care au loc. Ca sa te mentii pe piata, ca banca universala ai nevoie de o cota de 8-10%, fata de 4% cat era nevoie inaintea crizei", explica Oana Petrescu, partener al Deloitte, fost vicepresedinte executiv al BCR (vezi in atasament prezentarea Oanei Petrescu), la o conferinta organizata de revista Piata Financiara in acest week-end.

Oana Petrescu, DeloitteFoto: Agerpres

Intra in text si vezi de ce sunt bancile romanesti vulnerabile, la ce sa ne asteptam in 2013 si ce efecte ar putea avea asupra clientilor

"Sistemul bancar va reveni pe profitabilitate, dar suntem inca mult sub tarile vecine, ceea ce face sa ramanem mai putin atractivi fata de tarile din jur. Veniturile operationale ale bancilor (din dobanzi, comisioane, din tranzactionare) scad, in timp ce costurile lor scad mult mai incet- lucru care numai sanatos nu este. De aceea se tot vorbeste de schimbarea modelului de business. Ramane problema supradimensionarii sistemului bancar fata de numarul de tranzactii care au loc. Romania mai are si un raport al creditelor si depozitelor care , la 125% cat e acum, limiteaza si el. Noi, din cauza ca nu avem o economisire interna puternica, ne face si mai dependent de capitalul strain.Ca sa fii profitabil trebuie sa iti aduci raportul cost/venit la mai putin de 50%", mai spune Oana Petrescu.

Pana acum bancile s-au dezvoltat odata cu piata, dar acum trebuie sa isi construiasca un model de crestere. Pana acum, bancile aveau nevoie doar de canale de distributie, intrucat clientii veneau aproape singuri. Vorba directorului de la Supraveghere, si un caine lua credit daca avea buletin. Dupa criza, situatia s-a schimbat radical.

  • Criza e de vina ca s-a ajuns aici sau lipsa coerentei clasei politice romanesti?

"Ne asteptam la consolidari. Vor fi necesare in investitii masive. In vremuri bune ai nevoie de 4-5 % din piata ca sa fii profitabil. In vremuri ca cele de azi e nevoie de 8-10%", mai explica Petrescu.

Cine e de vina? Toti isi au partea lor de vina, crede partenerul Deloitte. Cand s-au implantat in Romania, bancile si-au facut planuri de business care nu s-au adeverit, in buna parte din cauza autoritatilor romane. " Sistemul bancar a fost proiectatpentru un numar dublu de tranzactii- pentru 12-13 milioane de romani nu pentru 8-9 milioane cat sunt bancarizati. De la 45% grad de bancarizare, se preconiza ca vom ajunge in cativa ani la 70%, ceea ce in volum de tranzactii putea dubla piata. Asta daca s-ar fi intamplat niste lucruri care ulterior nu au mai avut loc din niste ratiuni neasteptate. Un bancher strain nu se poate gandi ca jumatate din salariile din Romania nu sunt bancarizate", mai sune Oana Petrescu.

Eforturi sistematice prin care sa vrei sa fiscalizazi si sa bancarizezi populatia si veniturile erau asteptate si nu s-au intamplat. Eforturi de urbanizare a tarii potrivit planurilor facute in perioada de preaderare erau si ele asteptate si nu s-a mai intamplat. Nivelul pietei nu a mai atins planul la care fusese gandit, iar rezultatul este ajustarea nu doar a bancilor ci a intregii economii. Bancile isi ajusteaza acum asteptarile.Sa nu uitam, bancile iau resursele care exista si le plaseazain asa fel incat sa le rentabilizeze cat mai bine.

  • Ce modele de business ar putea fi viabile in viitor?

"Modelele de business nu sunt usor de definit. Daca de pilda o banca decide ca poate sa se finanteze din depozite si cu finantarea aceasta- avand si o retea foarte buna- vrea sa crediteze doar retailul si Statul- e si acesta un model de business care ar putea functiona. Si-ar reduce costurile cu tot ce avea inainte pe segmentul corporate- de la serviciile de analiza a creditelor, de urmarire post-credit, de recuperare samd. Altele se vor orienta catre veniturile din tranzactionarea. Vor renunta la o serie deservicii si oameni. Dar pentru asta ai nevoie de o vizibilitate foarte buna la nivel de sursa a veniturilor si a costurilor", mai spune Petrescu.

Totul e supracomplicat, adauga partenerul Deloitte, de faptul ca deciziile nu se iau in Romania in 80% din cazuri. Mai mult, aceste decizii pot sa nu fie optime pentru sistemul romanesc ci poate doar pentru nivelul regional al grupului bancar.

  • Resursa umana, eterna problema

"In prezent, nu mai sunt necesare aceleasi competente. Competentele de vanzare agresiva se schimba in competente de management de relatie si de crestere. E nevoie de mai putini manageri de relatie decat recuperatorisamd. Partea proasta e ca atractivitatea sectorului bancar pentru finantisti e mult mai mica decat era inainte exact intr-un moment in care e mai mare nevoie de ei", conchide Oana Petrescu

La ce sa se astepte clientii?

Bancile vor cauta maximizarea rentabilitatii. In plus, daca se trece la Basel III, aceasta ar putea scumpi creditele. Daca e sa tragem linie, o mai mare concurenta intre banci ar trebui sa duca la o ieftinire a serviciilor si/sau la aparitia unor servicii noi. Vom asista la specializarea unor produse bancare, unele institutii preferand sa incurajeze doar anumite canale (serviciul online de pilda), in vreme ce putine -cele mai mari- vor ramane generaliste. Mai mult ca sigur, o imbunatatire a calitatii relatiilor cu clientela va fi un atu major pe care bancile vor incerca sa si-l asume. Cele care se vor reforma primele vor sfi si primele castigatoare

  • Context

Cele 40 de banci de pe piata locala au cumulat anul trecut o pierdere neta de circa 2,1miliarde de lei (476 mil. euro), in crestere de aproape trei ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2011. Este cea mai mare pierdere inregistrata de sistemul bancar de la inceputul crizei, aceasta fiind consecinta exploziei creditelor neperformante care au ajuns la o pondere de peste 18% la sfarsitul lui 2012.

In aceste conditii, sistemul a incheiat anul trecut cu o rentabilitate negativa a capitalului de 5,4%. In 2011 pierderile au insumat 777 mil. lei, iar in 2010 circa 516 mil. lei