"Au aparut foarte mult traznai in spatiul public si m-as referi la una dintre ele. Citesc de pilda ca BNR in ultimii 23 de ani a pervertit moneda. Interesant! Comentariul pe care l-am citit este mai larg, se intinde pe toata planeta, analizand ce au facut bancile centrale din lume in anii din urma si ajungand la concluzia ca, daca in ultimii 100 de ani FED a pervertit moneda intr-o anumita masura, BNR a pervertit moneda in 20 de ani mai mult decat FED in 100 de ani", a spus Adrian Vasilescu marti, la un seminar organizat de Finmedia.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"Comentariul pleaca de la ipoteza ca puterea de cumparare a scazut de 2500 de ori. Va rog sa ma credeti ca e derutanta aceasta afirmatie! Ce inseamna de fapt puterea de cumparare? S-a referit la cresterea inflatiei, la salariu? Daca luam in calcul perioada de la pornise autorul, e vorba de 4 ori nu de 2500 de ori. E o traznaie sa spui ca BNR a pervertit moneda, a mai spus consilierul lui Mugur Isarescu.

De unde a plecat inflatia din Romania?, s-a intrebat retoric Vasilescu. "De la un moment-1990 in care ar trebui sa ne amintim cum era pe atunci, mai spune consilierul BNR. "La un moment dat, dupa ce au aparut sa apara bani multi de piata si sa se redea toate sporurile luate de Ceausescu si dintr-o data ne-am trezit intr-o realitate chiar foarte periculoasa: la un leu pe piata erau marfuri de 9 bani. De la o economie super inchisa ne-am dus catre o economie deschisa. Caietele in Romania costau 50 de bani si se vindeau in Turcia la un dolar. Toate cearsafurile de bumbac erau carate peste granita si vandute in dolari. In 1990, la 1 noiembrie, Guvernul a dat un ordin. Nu BNR ci Guvernul. Si ordinul suna asa: Romani, treceti inflatia!

  • "Dintr-o data am vazut in fata un rau care era inflatia si care se tot largea si devenea tot mai greu de trecut. De atunci si pana acum au tot crescut preturile dar niciodata nu au fost atat de mari ca in 1993" (Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului)
  • O alta polemica suna asa: BNR strange surubul la lichiditate. Pentru ca in urma cu o saptamana BNR a scazut suma oferita la licitatia repo si de aici au inceput voci care strigau ca BNR nu le mai da bani bancilor samd. Ministerul Finantelor, care e unul  din cei mai mari juctori din piata monetara, a concentrat un 25 a fiecarei luni in asa fel incat agentii economici sa completeze un singur formular. Din banci se trag in perioada respectiva masiv sume importante, din care Ministerul de Finante incepe sa plateasca salariile la bugetari, pensii, achizitii samd iar banii ajung din nou in banci.
  • Vine domnul Tiriac  si spune ca leul este supraevaluat, nevoie mare, si cand o sa se dezumfle o sa vedem ce inflatie teribila o sa avem pe piata si ce suferinte vor fi. In primul rand, este foarte greu de spus, intr-o economie de piata in care circulatia este libera si intensa, ca putem sa vorbim despre o moneda artificial conturata si ca este supraevaluata. La urma urmei ce s-a intamplat? Am vazut in acest inceput de an ceea ce n-am vazut de multa vreme. In primul rand investitorii straini au venit in tara si au cumparat titluri de stat pe termen mediu. Cumparand titluri de stat pe termen mediu, dintr-odata si-au exprimat o intentie clara de a avea un raport pe mai lunga durata cu Romania, nu asa de la o zi la alta, sau de la o saptamana la alta, sa vina cu valuta, sa schimbe, sa cumpere titluri, pe urma sa le vanda si sa faca o speculatie sa-si marcheze profitul si sa plece. otrivit acestuia, investitorii, cumparand titluri de stat pe termen mediu, arata ca ceva s-a schimbat in judecata lor si, pe de alta parte, ca vor o relatie de mai lunga durata cu Romania, fapt ce s-a vazut in evolutia cursului. Vezi aici declaratiile lui Tiriac despre leu
  • Leul s-a apreciat si s-a produs un paradox, pentru ca au scazut dobanzile pana ieri. Ieri au crescut dobanzile pe termen foarte scurt de la 1% la 5%. Este o crestere determinata chiar de schimbarile masive in masa monetara, determinate de Ministerul Finantelor. Cartile ce scriu? Ca se coboara dobanda si se depreciaza leul. Ei bine, au vazut dobanda coborand catre 1% si leul s-a apreciat. E un paradox? Nu, este o noua realitate si probabil ca dupa criza asta cartile se vor scrie altfel, a explicat consilierul guvernatorului BNR,