Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost votata marti in Camera Deputatilor cu 286 de voturi pentru, 5 impotriva, 20 abtineri. Potrivit unor surse apropiate PSD, conducerea acestei noi autoritati ar urma sa fie preluata de Dan Radu Rusanu, dupa ce profesorul de economie Daniel Daianu a declinat oferta. Nas al actualului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu si al lui Relu Fenechiu, Rusanu este favorit pentru acest post dupa ce de-a lungul ultimelor 12 luni mai fusese vehiculat numele prim-viceguvernator BNR Florin Georgescu. (vezi in atasament proiectul legii)

Potrivit Guvernului, in Uniunea Europeana, 15 state membre au in prezent acest tip de structura de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tarile Baltice.

"Prin urmare, infiintarea in Romania a unei astfel de autoritati, responsabila cu supravegherea prudentiala a pietei de capital, a sectorului asigurarilor si a sistemului de fonduri de pensii private, se incadreaza intr-o dinamica institutionala la nivel european. Autoritatea de Supraveghere Financiara va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autoritati care se desfiinteaza", mai informeaza Guvernul. Guvernul a initiat un act normativ prin care vrea sa unifice intr-o singura institutie comisiile de supraveghere a pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private(CSSPP).

In prezent, sefii celor trei comisii sunt numiti de Parlament in functie de criteriile si apartenenta politice si nu de experienta profesionala.