"¬Din cauza costurilor de risc crescute si a restructurarilor in curs, pierderea neta in 2012 a fost de 1.234,7 milioane RON (276,9 milioane EUR), in concordanta cu rezultatele financiare aferente primelor noua luni ale anului", au transmis joi dimineata oficialii BCR. Banca se confrunta cu un nivel al creditlor neperformante de 26,7% din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2012. BCR inregistrase la noua luni pierderi de 762 mil. lei. Cele 40 de banci de pe piata locala au cumulat anul trecut o pierdere neta de circa 2,1miliarde de lei (476 mil. euro), in crestere de aproape trei ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2011. Este cea mai mare pierdere inregistrata de sistemul bancar de la inceputul crizei, aceasta fiind consecinta exploziei creditelor neperformante.

Vezi in atasament comunicatul privind rezultatele BCR pe 2012

BNR a continuat sa le solicite actionarilor bancilor cu pierderi sa aduca sume suplimentare la capital, astlfe incat solvabilitatea medie pe sistem s-a ridicat la 14,6%, cu foarte putin sub nivelul din 2011.

Mai jos, evolutia in 2012 a pierderilor din intreg sistemul bancar local

Pierderea pe care a afisat-o cea mai mare banca locala este si motivul pentru care banca se afla in plin proces de restructurare. Circa 60 de unitati bancare vor fi inchise de BCR pana in 2014, recent demarand si discutiile conducerii cu sindicatul din banca pentru a stabili conditiile in care vor pleca din banca cele 1600 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate, a declarat luni presedintele BCR, Tomas Spurny. Intr-o discutie cu reprezentantii media, acesta a mai spus ca ca printre cele mai mari temeri pe care le areeste cea legata de situatia precara a IMM-urilor, vulnerabilizate de criza. "Vom inchide o parte din agentii- ma refer in general la unitati care nu se pot sustine singure si care impiedica cresterea performantelor bancii ca ansamblu. E ca in gradinarit- dupa ce plantezi un copac si vezi dupa 10 ani ca anumite ramuri impiedica sa creasca intreg copacul, cel mai bine e sa le tai ca sa poti asigura cresterea optima a copacului" spune plastic Spurny.

Executivul BCR a mai adaugat ca modelul de business al bancii s-a schimbat, iar sustenabilitatea businessului bancar dezvoltat de BCR presupune o reducere a costurilor cu 250 de milioane lei in urmatorii doi ani. "Poate ca ar exista si alte solutii inafara inchiderii de unitati si de concedieri, dar noi am ajuns la concluzia ca acum si aici aceasta este calea care trebuie urmata", explica Spurny, care mai precizeaza ca orice strategie ar urma, trebuie sa aiba in minte ideea de sustenabilitate. Unde nu exista sustenabilitate, apar bulele speculative. Iar eu nu sunt in businessul cu bule ci in banking, mai spunea Spurny.

  • Rezultatul operational in 2012 a atins 2,35 miliarde lei (528,9 milioane euro), in scadere cu 3,3% fata de 2,43 miliarde lei (574,6 milioane euro) in anul 2011.
  • Venitul operational in 2012 a scazut usor, cu 2,2%, pana la 4,04 miliarde lei (906,3 milioane euro), fata de 4,13 miliarde lei (974,3 milioane euro) in 2011.
  • Cheltuielile operationale in cuantum de 1,68 miliarde lei (377,4 milioane euro) in anul 2012 au scazut cu 0,8% fata de 1,69 miliarde lei (399,7 milioane euro) in 2011, in pofida cheltuielilor semnificative de restructurare inregistrate in trimestrul IV 2012.

"Anticipam cu nerabdare transformarea bancii noastre si a viitorului nostru. Acest proces a inceput in 2012 si va continua pe parcursul anului 2013. Obiectivele noastre sunt clare, in primul rand tintim imbunatatirea treptata a calitatii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. In paralel, cautam sa optimizam calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizarii departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generala a modelului operational", a declarat Tomas Spurny, presedintele Bancii Comerciale Romane, citat in comunicat.