Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia sunt tarile UE care au obtinut o derogare de la adoptarea euro. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa renunte la moneda nationala. E drept, alti membri ai Uniunii si-au negociat prin tratate amanarea adoptarii euro in vreme ce altii au spus raspicat de la inceput ca nu vor renuntat la monedele lor( Marea Britanie). Exista insa si tari care nu sunt in Uniunea Europeana dar care utilizeaza moneda euro (Andorra) sau altele -tot nemembri UE- care au anuntat ca vor trece la euro, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Derogarile daneze

Danemarca a obtinut prin Tratatul de la Edinburgh urmatoarele:.

  • Un protocol special care ii permite sa controleze cumpararea de case secundare de catre nationalii non-danezi.
  • Danemarca nu este obligata sa ia parte la moneda unica si a refuzat abolirea monedei nationale, Kronul, intr-un alt referendul de pe 28 septembrie 2000.
  • Danemarca nu este obligata de legislatia primului pilon in ceea ce priveste Justitia si Afacerile Interne si cetatenia UE.
  • Danemarca nu ia parte la cooperarea pentru aparare in UE.

Republica Ceha are obligatia, la fel ca Romania, adoptarea euro in conformitate cu Tratatul de la Atena.

  • Nu exista o data planificata pentru asta. Coroana ceha nu face parte din ERM II. De la aderarea la UE in 2004, Republica Ceha a adoptat o politica fiscala si monetara similara cu cea a Uniunii Europene.
  • Desi tara este mai bine pozitionata decat punct de vedere economic ceilalti candidati pentru aderarea la zona euro, la intrarea sa nu este de asteptat inainte de 2019, din cauza, unui euroscepticism acut.
  • Spre sfarsitul anului 2010, o dezbatere aprinsa s-a instalat in Cehia cu priovire la negocierea unei optiuni similare celei obtinute de Danemarca.  Aceasta dezbatere a fost alimentata in parte de catre presedintele eurosceptic Vaclav Klaus. Premierul Petr Necas a afirmat mai tarziu ca nu era necesara negocierea, deoarece Republica Ceha nu poate fi obligata sa adere la ERM II. In consecinta, Republica Ceha va alege singura data la care sa treaca la euro, fara nicio graba.

Ungaria

  • Cea mai aproapiata data la care Ungaria va putea adopta moneda euro este 2018, a declarat premierul Orban intr-un interviu acordat postului public de radio MR1, transmite MTI. "Chiar si cele mai optimiste prognoze spun ca Ungaria nu va fi in masura sa adere la euro inainte de 2018", a spus Viktor Orban.
  • Ungaria va adera la zona euro doar atunci cand zona euro va oferi din nou o perspectiva si cand tara va fi pregatita pentru asta, a declarat premierul Viktor Orban la Berlin, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Angela Merkel. "Nu respingem nicicum euro", a spus Orban, adaugand ca Ungaria va adopta euro doar cand se vor intruni conditiile pentru aceasta, deoarece a invatat din greselile altor tari care acum sufera consecintele aderarii prea rapide la zona euro.

Letonia. Va adopta euro la 1 ianuarie 2014.

  • Si-au propus sa intra in 2008, dar au amanat de doua ori acest pas. Statul baltic si-a ancorat moneda nationala la euro din 2004, cand a intrat in Uniunea Europeana (UE). Economia letona se bazeaza foarte mult pe moneda unica, 90% din creditele acordate si 50% din depozitele atrase de banci fiind denominate in euro, potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch.

Lituania

  • Va trece la euro din 2015, in ciuda disputelor interne pe aceasta tema. Guvernul Lituaniei a aprobat planul de aderare la zona euro, care prevede infiintarea de comisii si de grupuri de lucru pentru trecerea tarii la noua moneda. Strategia de trecere la euro va fi pusa in aplicare pe cateva niveluri in paralel.
  • Lituania nu are probleme cu datoria de stat (36,5% din PIB), insa inflatia este subiectul cel mai dureros. In anul 2012, aceasta a fost de 2,8%, in timp ce nivelul mediu al celor mai de succes tari ale zonei euro in lupta cu inflatia - Franta, Germania si Italia - este de numai 1,87%.
  • Impotriva aderarii la zona euro sunt Partidul Social-Democrat si Miscarea Liberala. "Daca lituanienii vor inregistra o scadere a productiei sau o crestere a somajului, ei nu vor putea sa rezolve aceste probleme prin metode monetare, adica sa tipareasca bani", precizeaza un economist litunian.

Polonia

  • In urma cu cateva zile, oficialii polonezi au dat un semnal surprinzator fata de pozitiile publice anterioare, declarand ca s-au razgandit si ca vor, pana la urma, sa faca parte din zona euro. Va urma o dezbatere nationala asupra modului si momentului in care sa sa faca acest lucru. Guvernul din Varsovia, declarase anterior ca zona euro trebuie sa-si rezolve problemele inainte ca Polonia, a sasea economie din Uniunea Europeana, sa ia in considerare aderarea la euro. Avand in vedere ca unele state membre sunt prospere, iar altele in pragul falimentului, ministrul lor de finante a spus ca Polonia trebuie sa faca mult mai mult decat sa atinga tintele economice necesare intrarii in zona euro.
  • Intentia de aderare la euro a existat in 2008, insa prabusirea bancii Lehman Brothers si recesiunea mondiala ce a urmat i-au schimbat planurile.
  • Tara indeplineste doar una din conditiile aderarii, respectiv o datorie guvernamentala de sub 60 la suta din produsul intern brut. Insa, pe masura ce rata inflatiei si deficitul bugetar inregistreaza o scadere accelerata, are toate sansele de a indeplini si aceste conditii pana in 2015.
  • Rostowski a reusit sa reduca deficitul bugetar al tarii de 7,8 la suta din PIB, in 2010, la 3,4 la suta, in timp ce deficitul structural este de numai 2,2% din PIB .De asemenea, guvernul a reformat sistemul de pensii si a luat masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
  • Sprijinul populatiei pentru euro a scazut, iar, intr-un sondaj recent, doar 20 la suta din respondenti au declarat ca sunt de acord cu aderarea.
  • Partidul de opozitie de dreapta, Lege si Justitie, se opune, fiind determinat sa apare zlotul si fiind de parere ca tara poate intra in zona euro doar dupa cateva decenii.
  • Fara sprijinul opozitiei, Tusk nu poate obtine votul a doua treimi din parlament, lucru necesar pentru modificarea Constitutiei astfel incat sa I se permita Bancii Centrale Europene sa preia o parte din functiile bancii centrale poloneze.

Suedia

  • Nu intentioneaza sa treaca in curand la euro, atata vreme cat la referendumul organizat populatia a fost vadit impotriva.Tara a mai facut parte dintr-o uniune monetara, prin  1873, cand impreuna cu Danemarca si Norvegia au format Uniunea Monetara Scandinava, avand ca moneda dolarul suedez

Exista insa si tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene dar care utilizeaza euro pe teritoriul lor. Andorra este una dintre acestea, urmand sa treaca la euro Colectivitatea Insulelor Wallis si Futuna sau Polinezia franceza.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro