INS va prezenta in iulie 2013- cu 3 luni mai devreme decat termenul initial- o prima parte a rezultatelor finale privind recensamantul populatiei efectuat in 2011. " Nu vreau sa va asteptati la rezultate spectaculoase, ci la rezultate normale si clare, care sa fie comunicate transparent", a spus miercuri noul preşedinte al instituţiei, Tudorel Andrei.

El a mai adaugat ca finalizarea recensamantului este prioritatea INS, intrucat de maniera in care sunt primite si acceptate rezultatele finale depinde si cum va fi perceput in societate statutul statisticii si al statisticienilor.

Datele complete privind recensamantul vor fi publicate insa in 2014.

"La recensamant nu vom putea da toate datele. Finalizarea recensamantului este programata pentru 2014, cand se vor publica si cele cinci volume care vor include toata munca noastra. In iulie vom anunta informatiile relevante, strict necesare pentru recensamantul populatiei", a mai spus Andrei.

Recensamantul populatiei a fost puternic politizat inca de la faza de culegere a datelor, cand opozitia din 2011 a boicotat procesul, reclamand ca datele solicitate de statisticieni ar urma sa fie utilizate in scop electoral.

Ulterior, rezultatele recensamantului au capatat o importanta politica mult mai dramatica, miza fiind validarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. La acel moment, mai multi politicieni au acuzat INS ca ar tergiversat finalizarea referendumului.

La sfarsitul anului trecut, INS a anuntat o ajustare semnificativa a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei, care a starnit o reactie dura din partea Guvernului, finalizata prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe presedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.

Printre noile prioritati anuntate de noua conducere a institutiei se afla si imbunatatirea colectarii datelor, o imbunatatire a calitatii acestora dar si o relatie mult mai deschisa cu toti utilizatorii de date statistice.