Pedepsele pentru evaziune fiscala au fost drastic inasprite, potrivit noii legi aparute marti seara in Monitorul Oficial

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 20 martie 2013, 9:49 Economie | Finanţe & Bănci

​In Monitorul oficial de marti (nr.146/19 martie 2013), a fost publicata o modificarea a legii (L50/14.03) privind combaterea evaziunii fiscale. Efectele noii legi constau, pe scurt, in definirea de noi fapte ca infractiuni si majorarea sanctiunilor pentru faptele de evaziune fiscala.  De pilda, legiuitorul considera infractiune si o pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa. Asta ca sa dau doar un exemplu.
 • Care sunt noile fapte considerate infractiuni?
1. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

2. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Nota : prevederea lasa loc de interpretare a termenului de 15 zile, in mod normal ar trebui sa fie sanctiune daca se depasesc aceste 15 zile.

3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Nota: atentie la impozitele de pe stat cu retinere la sursa!

 • Ce majorari de pedepse regasim?
Daca prin faptele de evaziune s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani.Daca prin faptele de evaziune fiscala s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majorează cu 7 ani.
Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste mai multe despre   VIDEO "Si-a taiat tricoul cu foarfeca si s-a bagat in balti". Cum si-a inscenat rapirea baiatul din Constanta si ce complice a avut

Povestea baiatului de 13 ani, din Constanta, disparut miercuri seara si gasit dupa 24 de ore, nu s-a incheiat pentru anchetatori. Acestia au aflat ca adolescentul si-a inscenat de fapt disparitia si a dormit in noaptea in care era cautat de sute de politisti si jandarmi la un coleg. Mai grav este ca, desi politistii au batut si la usa prietenului sau, mama acestuia le-a spus ca baiatul nu se afla acolo.


12141 vizualizari
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 20 martie 2013, 10:55)

  bully3002 [utilizator]

  minunata ” lege ” ! are doar doua hibe majore : trebuia data acum 23 de ani, nu acum cand ” baietii ” au terminat TOT si a doua buba e ca cei care trebuie s-o aplice sunt corupti pana in maduva oaselor ! dar daca da bine in fata europenilor, atunci....e cea mai buna !!
 • +4 (4 voturi)    
  OK. (Miercuri, 20 martie 2013, 11:03)

  letsoc [utilizator]

  Si procesul cat dureaza ? Cu stima,NC.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

CSM si atacurile la adresa magistratilor

CSM si atacurile la adresa magistratilor

Cum apreciati actuala procedura prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) constata ca a fost adusa atingere reputatiei profesionale a unui magistrat sau, dupa caz, a fost adusa atingere independentei justitiei?
(Un singur răspuns posibil)
 • Este o procedura pur formala care nu descurajeaza actiuni/atacuri similiare;
 • Constatarea faptului ca a fost afectata independenta justitiei/reputatia unui magistrat are efect limitat;
 • Procedura prin care CSM face astfel de constatari este eficienta


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică