Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat un acord potrivit caruia Raiffeisen Bank va achizitiona portofoliul de retail al Citi. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei, probabil in trimestrul al treilea 2013. Acordul prevede ca Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu de peste 100.000 de clienti, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) si peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) in depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum si toti angajatii diviziei de retail a Citibank Romania, au transmis joi HotNews.ro oficialii Raiffeisen Bank.

  • “In cei 15 ani de cand opereaza pe piata romaneasca, Raiffeisen Bank s-a pozitionat strategic ca un partener pentru cei aproape doua milioane de clienti pe care ii deservim astazi. Pentru incheierea acordului a contat faptul ca modelul de afaceri al Citi pe toate segmentele de retail este similar cu al nostru, atat in ceea ce priveste calitatea serviciilor, cat si a ofertei de produse. De asemenea, calitatea portofoliului de credite a fost un factor important in decizia noastra de a incheia aceasta tranzactie. Datorita acestor similaritati cu modelul nostru de afaceri pe segmentele de clienti persoane fizice, estimez ca dupa finalizarea tranzactiei, integrarea operationala se va face in bune conditii”, a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.
  • “Suntem multumiti de vanzarea cu succes a operatiunilor noastre de retail. Citi a construit o afacere solida de retail in Romania, cu un portofoliu atractiv de produse si cu o echipa dedicata excelentei in servicii. Vanzarea reprezinta cea mai buna solutie pentru clienti, angajati si actionari. Doresc sa multumesc tuturor clientilor nostri persoane fizice pentru incredere si parteneriat. Vom continua sa investim in Romania pentru deservirea clientilor nostri corporativi globali si locali, a intreprinderilor mici si mijlocii, a institutiilor financiare si a sectorului public”, a declarat Tibor Pandi, Director General al Citi Romania.

Pana in momentul in care tranzactia va fi finalizata, clientii Citibank vor continua sa fie deserviti in conformitate cu prevederile contractuale si cu reglementarile si normele prudentiale aplicabile. Dupa acest moment, Citi si Raiffeisen Bank vor colabora pentru ca transferul conturilor clientilor sa decurga foarte bine, mentinand in acelasi timp nivelul de calitate a serviciilor cu care acestia s-au obisnuit.

  • Termenii tranzactiei sunt confidentiali si nu sunt de natura sa influenteze indicatorii celor doua grupuri financiare internationale.

Citi Romania a fost consiliata pentru aceasta tranzactie de catre divizia Institutional Clients Group a Citi, in timp ce Raiffeisen Capital & Investment a fost consultantul Raiffeisen Bank.

Citi este prezenta in Romania din 1996 si va continua sa deserveasca segmentul de clienti persoane juridice, printre care companii mari locale si multinationale, companii mici si mijlocii, institutii financiare si entitati din sectorul public. Citi va continua sa le ofere acestora produse si servicii de cea mai inalta calitate si o retea globala de neegalat adaptata cerintelor dinamicii industriei locale.

  • Scurt istoric Citibank in Romania

In 1996, banca intra pe piata din Romania

In 2008, Citibank Romania anunta ca se va transforma, in sucursala a Citibank Europe cu sediul central in Irlanda, numele noii entitati urmand a fi Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romania. In urma acestei transformari, cea mai mare parte a operatiunilor bancii vor fi supravegheate de Autoritatea Irlandeza de Reglementare a Serviciilor Financiare.

In 2009, Citibank Romania isi restructureaza reteaua de distributie si renunta la 30 din cele 39 de centre CitiFinancial, urmand sa ofere atat servicii corporate, cat si pentru populatie prin cele 17 agentii ramase si sa foloseasca 42 de centre de vanzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor, potrivit NewsIn. Procesul de reorganizare a retelei de distributie, care se va desfasura in primul trimestru al acestui an, presupune concedierea a 80 - 90 de angajatii.

In 2012, Citigroup preciza intr-un comunicat ca are in vedere "vanzarea sau reducerea sensibila a operatiunilor din Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay". Citibank Romania a confirmat la acea vreme, pentru HotNews.ro, ca "vor fi luate in considerare alternative strategice, inclusiv o posibila vanzare".

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", precizeaza banca, intr-un comunicat.

In perioada urmatoare nu vor exista modificari in ceea ce priveste felul in care Citibank Romania isi deserveste clientii persoane fizice si in felul in care conduce operatiunile locale de retail, se mai arata in comunicatul citat.

  • Facem demersurile necesare ca rezultatul final sa aiba un impact minim asupra angajatilor si clientilor nostri, au mai adaugat oficialii bancii pentru HotNews.ro

Intrebati de ce bankingul din Romania e afectat intr-o masura mai mare decat cel din tarile vecine, oficialii Citibank au declarat in finlul anului trecut pentru HotNews ca "desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie (subl. n.). Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca are o pozitie puternica

In 2013, Citibank anunta vanzarea diviziei de retail catre Raiffeisen Bank