Banca Centrala Europeana (BCE) a dat joi un ultimatum in negocierile privind planul de ajutor pentru Cipru, amenintand ca stopeaza virarile de bani catre bancile din aceasta tara in lipsa unui acord pana luni, scrie AFP.

Reunit joi, consiliul guvernatorilor institutiei monetare din Frankfurt a decis sa mentina furnizarea de lichiditati de urgenta pentru bancile cipriote pana luni, potrivit unui comunicat.

Dar, dupa aceasta data, lichiditatile de urgenta "nu vor putea fi avute in vedere decat daca un program UE/FMI este in vigoare, pentru a asigura solvabilitatea bancilor", a adaugat BCE.

Or, o serie de banci cipriote sunt total dependente de acest program, in lipsa garantiilor necesare pentru a pretinde finantari regulate de la BCE. Banca centrala nationala a tarii atribuie aceste lichiditati, cu aprobarea BCE.

Miercuri, un membru al consiliului director al BCE lasase sa se inteleaga ca bancile cipriote nu vor mai putea pretinde lichiditati daca Nicosia nu aproba planul de ajutor, sinonim cu restructurarea sistemului bancar.

Doar bancile solvabile vor putea pretinde lichiditati de urgenta, a precizat Jorg Asmussen, intr-un interviu acordat saptamanalului german Die Zeit. Or, "solvabilitatea bancilor cipriote nu este asigurata daca un program de ajutor nu este decis in curand, pentru a garanta o recapitalizare rapida a sectorului bancar", a subliniat acesta.

Pentru Marie Diron, economist la grupul Ernst & Young, BCE impune un ultimatum in cadrul negocierilor pentru planul de ajutor.

"Ea doreste sa arate urgenta evenimentelor din Cipru, atat Uniunii Europene, cat si Moscovei", care s-a invitat in negocierile cu Nicosia din cauza sumelor enorme depozitate de cetatenii sai in bancile insulei mediteraneene, a spus acesta.

Liderii ciprioti urmeaza sa se pronunte joi asupra unui "plan B" care sa impiedice falimentul insulei, dupa ce parlamentul a respins marti seara primul plan negociat cu UE si FMI, si care impunea o taxa exceptioanala asupra depozitelor bancare.

Noul proiect urmeaza sa fie supus votului Parlamentului in cursul dupa-amiezii, potrivit unor surse guvernamentale.