Fondul Monetar International, a carui delegatie in Cipru este condusa de romanca Delia Velculescu, contesta planul guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicand astfel noi obstacole in calea unui acord necesar in regim de urgenta pentru a evita falimentarea statului, scrie cotidianul elen Kathimerini, pe pagina sa electronica in limba engleza.

Velculescu considera ca planul de salvare trebuie sa includa o scindare a Bank of Cyprus, pe langa cea a Cyprus Popular Bank, iar partile bune ale celor doua banci sa se uneasca intr-una singura.

Initial, FMI parea ca este de acord cu planul, potrivit surselor citate de cotidian.

O noua problema aparuta in discutiile dintre Cipru si Troica priveste plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrala Europeana prin mecanismul de lichiditate de urgenta.

Delia Velculescu ocupa in prezent functia de economist-senior in cadrul departamentului pentru Europa al FMI. Velculescu este unul dintre cei mai vechi oameni din FMI, lucreaza acolo de cel putin 10 ani. Este foarte bine vazuta din punct de vedere profesional si a publicat numeroase analize si studii, scrie Adevarul.ro.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a ajuns duminica dupa-amiaza la Bruxelles pentru o reuniune cu liderii europeni, ultima sansa de negocieri in vederea incheierii unui acord asupra planului de salvare a tarii, scrie AFP.