Tarile emergente din grupul BRICS au convenit sa creeze o banca de dezvoltare comuna, pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura, a declarat marti, pentru AFP, ministrul sud-african al Finantelor.

"S-a facut", a spus Pravin Gordhan, intrebat daca s-a ajuns la un acord pentru crearea acestei banci, care ar putea concura cu Banca Mondiala.

"Liderii vor anunta detaliile" acordului, a precizat ministrul sud-african, care participa la un summit al grupului BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, la Durban.

Summitul sefilor de stat si de guvern din BRICS va incepe oficial marti seara.

Noua banca, pe care Africa de Sud isi doreste sa o gazduiasca, ar urma sa aiba un capital de pornire de 50 de miliarde de dolari, respectiv 10 miliarde de fiecare tara.

Ea ar trebui sa permita finantarea proiectelor de infrastructura, in special in Africa, un continent unde China este deja foarte prezenta.

BRICS doresc de asemenea sa utilizeze o parte din fabuloasele rezerve de valuta - 4.400 miliarde de dolari, potrivit Pretoria, din care doua treimi sunt detinute de Beijing - pentru a se ajuta in caz de soc conjunctural.

Acest fond comun ar urma sa aiba o valoare de o suta de miliarde de dolari, potrivit guvernatorului bancii centrale Alexandre Tombini.