Ministrul de finante cipriot Michalis Sarris a declarat intr-un interviu ca deponentii cu peste 100.000 de euro in conturi ar putea sa ramana doar cu 20% din bani, si aceia urmand sa li se returneze peste 6-7 ani, noteaza publicatia Greekreporter. "In mod realist, foarte putini bani li se vor returna", a spus Sarris. Intrebat daca ar putea dura sase pana la sapte ani inainte ca deponentilor sa li se returneze banii, el a spus: "Poate ca da. Si ar putea fi vorba de 20%. Desigur, pentru deponentii peste 100.000 de euro, ar putea fi o lovitura foarte semnificativa". Remarcile sale vin la doar cateva ore dupa ce guvernatorul bancii centrale a estimat la 40% pierderile deponentilor.

Masurile privind controlul capitalului vor fi anuntate miercuri in jurul pranzului, cipriotii temandu-se ca, dincolo de "nationalizarea" depozitelor bancare, masurile convenite cu FMI vor impinge Ciprul intr-o criza si mai adanca.

Guvernatorul bancii centrale a spus mai devreme ca masurile de limitare a miscarii capitalurilor ar putea dura cateva saptamani, fara sa se precizeze deocamdata mai multe detalii.

In fata bancii centrale, aproximativ 200 de angajati ai Bank of Cyprus, au cerut demisia guvernatorului bancii centrale, Panicos Demetriades, scandand "Jos mainile de pe Cipru" si "rusine".

Dimos Dimosthenous, care a lucrat la Bank of Cyprus de peste 30 de ani este convins ca banca se va inchide in curand. "Va fi sfarsitul. Locurile nostre de munca, drepturile noastre, fondurile noastre sociale vor fi pierdute si Ciprul insusi va fi distrus."

Inchiderea prelungita a bancilor a dus deja la falimente ale micilor intreprinzatori care nu si-au mai putut plati importurile contractate in urma cu cateva saptamani, ale caror facturi ajunsesera la scadenta. Andreas Hadjiadamou, presedinte al Asociatiei Supermarketuri Cipru a confirmat ca si increderea consumatorilor este la cel mai scazut nivel. Maria Benaki, care conduce o afacere de familie -comert cu obiecte din argint - pe cea mai mare strada comerciala din Nicosia, spune ca nu a avut un client de mai bine de o aptamana. "Situatia este dezastruoasa", a spus ea. "Ce se va intampla la sfarsitul lunii atunci cand voi fi nevoita sa platesc facturile?"

Vezi aici in ce a constat limitarea capitalurilor in Islanda

De 10 zile bancile din Cipru sunt inchise din cauza amenintarii retragerii masive de bani, iar la bancomate oamenii au voie sa faca retrageri doar intr-o limita zilnica stabilita de banca- 100 de euro. Pe insula e o mare lipsa de lichiditate si multi comercianti nu accepta decat plata cash.

Bank ofCyprussi Laikivorredeschidejoi, pentru a permitefunctionarilorsapuna in aplicare masurileimpuse de creditorii internationali pentru salvareainsulei, a anuntatagentia de stiriCNA,citandun oficialBanca CentralaaCiprului.

Duminica noaptea, troica creditorilor internationali (UE, BCE si FMI) a ajuns la un acord cu autoritatile de la Nicosiapentru a evitafalimentul sio iesire dinzona euro a Ciprului, cu pierderigrele pentru Bank ofCyprussiinchidereapur si simplu a bancii Laiki, a doua cea mai mare banca a tarii.