Agentia de rating Japan Credit Rating a reconfirmat joi rating-ul Romaniei de BBB- cu perspectiva stabila, pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si rating-ul de BBB cu perspectiva stabila, pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda locala. Confirmarea rating-ului a fost facuta printr-un comunicat de presa emis de agentie prin care se explica rationamentul care sta la baza acestui rating: reducerea deficitului bugetar prin aplicarea reformelor structurale, un nivel redus al datoriei publice si mentinerea angajamentelor asumate in Acordul Stand-By de tip preventiv incheiat cu Fondul Monetar International.

Analistii Japan Credit Rating considera ca produsul intern brut al Romaniei va inregistra o crestere de 1-2% in anii 2013 si 2014, in baza asteptarilor pozitive privind evolutia exporturilor dupa redresarea economiei europene, precum si in baza cresterii cererii interne si a investitiilor din fonduri UE.

Totodata, analistii Japan Credit Rating considera ca tinta de deficit de 2,4% din P.I.B. pentru anul 2013 poate fi atinsa, atata timp cat se mentine un control ferm al cheltuielilor publice.

Perspectiva stabila acordata Romaniei reflecta asteptarile analistilor Japan Credit Rating de continuare a reformelor si a consolidarii finantelor publice pe termen mediu in tara noastra, precum si asteptarile de stabilitate financiara, in baza angajamentului bancilor straine, cu filiale in Romania, de a-si mentine expunerile si a Acordului Stand-By de tip preventiv incheiat cu partenerii externi.