Liderul puternicei biserici ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a cerut duminica demisia ministrului de Finante Michalis Sarris si a guvernatorului Bancii Centrale Panicos Demetriades, pe care ii considera responsabili de criza bancara.

Acesta le reproseaza ca nu au facut nimic sa impiedice restrucutrarea sistemului bancar, ceruta de Troika, care implica pierderi enorme pentru marii deponenti, inclusiv pentru Biserica Ortodoxa.

Chrysostomos al II-lea recomanda retragerea Ciprului din Uniunea Europeana pentru ca aceasta se va destrama oricum in viitor.

"Economiile Spaniei, Portugaliei si Italiei sunt in prezent in pericol. Iar daca economia Italiei va fi distrusa precum economia noastra, UE nu va rezista", a spus arhiepiscopul intr-un interviu pentru postul rus de televiziune Channel One.

"Persoanele care conduc Uniunea Europeana, si in special cei care iau decizii in Troika, nu inteleg multe lucruri, iar aceasta conduce la colapsul UE. De aceea eu consider ca Ciprul ar trebui sa se retraga din aceasta uniune inainte de producerea colapsului", a subliniat arhiepiscopul.

Potrivit presei locale, biserica Ortodoxa, cel mai important detinator de proprietati din Insula, a sesizat justitia pentru a incerca sa impiedice confiscarea averii sale de la Bank of Cyprus, principala bancă vizată de restructurare în cadrul acordului convenit cu creditorii internationali.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a estimat recent ca pierderile bisericii cipriote in urma restructurarii bancilor depasesc 100 de milioane de euro.