Bank of Cyprus (BoC) isi suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de luni, 1 aprilie 2013, "in vederea identificarii unei solutii de vanzare" a filialei romane, anunta banca, intr-un comunicat postat pe site-ul sau. Era de asteptat ca actionarii bancii cipriote sa incerce sa valorifice operatiunile din alte tari pentru a obtine lichiditati, lucru care poate fi valabil si in cazul Marfin Bank. Banca precizeaza ca, pana la redeschiderea sucursalei si a agentiilor din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM.

Vezi in text istoricul principalelor momente ale prezentei Bank of Cyrus in Romania, de la deschiderea primei sucursale si pana in prezent.

iunie 2006 Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, anunta ca se pregateste sa intre pe piata romaneasca, unde intentioneaza sa opereze o sucursala bancara, dar si o societate de leasing. BOC va aplica pentru o licenta bancara la BNR, in timp ce prioritatea este pe organizarea operatiunilor de leasing. Banca are deschis la Bucuresti un birou de reprezentare, care nu desfasoara insa operatiuni bancare ci coordoneaza procesul de recrutare de personal pentru viitoarea banca. BOC, care are rating-ul "A-" pentru datoriile pe termen lung acordat de Fitch Ratings, detinea la sfarsitul lui martie 2006 active totale de 7,7 miliarde de lire cipriote (echivalentul a 13,3 miliarde de euro), mai mult decat cea mai mare banca din sistemul romanesc, BCR (care detinea in acel moment active totale de 9,7 miliarde de euro)

18 oct 2006 Bank of Cyprus Public Company intra pe piata romaneasca de leasing, infiintand societatea Cyprus Leasing (Romania) IFN, la care controleaza 99,96% din capitalul social, potrivit datelor de inregistrare la Oficiul Registrul Comertului.

iunie 2007 Bank of Cyprus inchiriaza integral suprafata de 2.600 de metri patrati a imobilului Dorobanti Business Center din Bucuresti, a carei constructie va fi finalizata in luna iulie, a anuntat compania de servicii imobiliare Eurisko, care a intermediat tranzactia. Bank of Cyprus a anuntat ca va intra pe piata bancara romaneasca in luna iunie, odata cu deschiderea primei unitati in Bucuresti, subsidiara urmand sa fie denumita Bank of Cyprus Romania. Institutia de credit vizeaza pentru acest an acordarea unor credite in valoare de circa 100 de milioane de euro, in special pentru companii. Institutia de credit vrea sa ajunga, pana la finele anului viitor, la un sold al creditelor de circa 200-250 de milioane de euro. Banca va acorda credite atat pentru companii, cat si pentru retail, insa cu accent pe prima categorie pentru inceput.

februarie 2007Grupul financiar Bank of Cyprus cumpara pachetul majoritar de actiuni al companiei de turism ONT Carpati, in cadrul tranzactiilor de circa 3,4 milioane de euro derulate pe piata RASDAQ, conform publicatiei cipriote Financial Mirror. Banca a cumparat un pachet de 72,9% din ONT de la societatea New Marathon Tours, inregistrata in Cipru.

martie 2007 Cipriotii de la Bank of Cyprus anunta ca au in plan ca filiala locala sa ajunga la active de 200 de milioane de euro pana in decembrie 2007. Dupa primii doi ani de activitate banca ar trebui sa devina profitabila. Pentru inceput cipriotii au programat deschiderea a cinci pana la sapte sucursale pana la sfarsitul anului 2007.

iulie 2007 Bank of Cyprus a cheltuit 2,3 milioane de euro pentru a demara afacerile pe piata locala. Investitiile au vizat crearea a opt sucursale pentru banca, dintre care una a devenit recent operationala. Potrivit raportului financiar pe primele sase luni ale anului publicat de Bank of Cyprus, creditele acordate pe piata locala au ajuns deja la 74 de milioane de euro.

iunie 2008 Filiala locala a Bank of Cyprus, care a inceput activitatile in urma cu aproape un an, a reusit sa treaca pe profit in primul trimestru, obtinand un castig net de 1,3 milioane de euro. Banca a ajuns la sfarsitul primului trimestru la un sold al creditelor acordate de 349 de milioane de euro. Cipriotii, au operat mai intai un birou de reprezentare la Bucuresti, prin intermediul caruia au acordat finantari cross-border de 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta banca are planificata deschiderea a sapte unitati teritoriale, care se vor alatura celor trei sucursale cu care opereaza inca de la lansarea activitatilor. Potrivit planului de dezvoltare, reteaua teritoriala a filialei locale va ajunge la 40 de unitati pana in 2010. Pe baza extinderii prezentei, cipriotii intentioneaza sa ajunga la finantari de 1,5 miliarde de euro. Bank of Cyprus se adreseaza in special companiilor, care ar trebui sa genereze 46% din volumul de credite, in perspectiva anului 2010. Clientii individuali si intreprinderile mici si mijlocii ar urma sa aiba ponderi apropiate, de 26% si respectiv 28%. Pentru 2008, Bank of Cyprus mai are in plan intrarea pe piata cardurilor de credit, dar si lansarea unui serviciu de internet-banking.

iulie 2008 Sucursala locala a Bank of Cyprus incheie primul semestru cu un profit net de 1,3 milioane de euro, acelasi ca pe trimestrul I, in conditiile in care portofoliul de credite a urcat de peste 5,5 ori fata de anul trecut, pana la 411 mil. euro. Pentru 2010, cipriotii au drept tinta majorarea portofoliului de credite pana la 1,5 miliarde de euro, din care 46% pentru sectorul corporate, 28% pentru IMM-uri si 26% pentru retail.

august 2008 Bank of Cyprus intentioneaza sa isi extinda reteaua teritoriala cu zece unitati pana la sfarsitul anului si sa creeze o infrastructura completa pentru activitatea de retail. Pana in prezent, banca s-a concentrat pe segmentul clientilor corporate, dar a intrat selectiv si pe retail, prin deschiderea a patru sucursale in Bucuresti si a uneia in Constanta.

nov 2008 Bank of Cyprus a obtinut dupa trei trimestre un profit net de 2,7 mil. euro, potrivit datelor publicate de banca-mama. Cipriotii se asteptau sa obtina profit abia la doi ani de la lansarea operatiunilor. Portofoliul de credite a ajuns la 501 mil. euro la sfarsitul trimestrului trei, fiind astfel de aproape cinci ori mai mare decat in septembrie anul trecut. Conform planurilor, soldul creditelor acordate ar trebui sa urce la 1,5 mld. euro pana in 2010.

mai 2009 Sucursala locala a Bank of Cyprus anunta castigul in primul trimestru a 6,8 milioane de lei (1,6 milioane de euro), cu 88% mai mult, in lei, fata de castigul realizat in primele trei luni din 2008. Banca realizase pe tot anul trecut un profit de 3,9 milioane de euro, dupa ce in 2007 - anul demararii operatiunilor pe plan local - inregistrase o pierdere.

sept 2009 Sucursala din Romania a Bank of Cyprus a obtinut in primul semestru un profit net de 5 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care a stagnat pe creditare in 2009, potrivit informatiilor prezentate de grupul cipriot. In trimestrul al doilea, banca a obtinut un profit de 3 mil. euro, cu 50% peste nivelul consemnat in primele trei luni. Soldul creditelor acordate de Bank of Cyprus pe piata locala era la sfarsitul lunii iunie de 567 mil. euro, cu 11 mil. euro sub nivelul consemnat la sfarsitul anului trecut. La sfarsitul primelor sase luni din 2008, banca avea un portofoliu de credite de 411 mil. euro.

nov 2009 Bank of Cyprus Romania, filiala locala a grupului cipriot cu acelasi nume, a avut in primele noua luni din 2009 un profit net de 8 milioane de euro, de aproape trei ori peste nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor raportate de grup. La sfarsitul lunii septembrie, banca avea in portofoliu credite in valoare de 585 de milioane de euro, in crestere de la 501 mil. euro in aceeasi perioada din 2008. In trimestrul trei din 2009 banca a acordat finantari de circa 18 mil. euro, cu 81% sub nivelul creditelor din perioada similara din 2008. Depozitele atrase de banca totalizau 113 mil. euro la sfarsitul primelor trei trimestre din 2009, in crestere cu 20 mil. euro fata de nivelul consemnat la jumatatea anului. La nivelul intregii piete, depozitele au avansat rapid anul acesta, in conditiile in care bancile s-au orientat catre atragerea de resurse, majorand agresiv dobanzile in prima parte a anului.

dec 2009 Terenul de 3,3 hectare din Colentina, pe care omul de afaceri George Padure, fost primar al sectorului 1, intentiona sa construiasca 1.500 de apartamente, este gajat catre Bank of Cyprus, dupa ce cipriotii au finantat achizitia acestui teren in urma cu doi ani. Padure impreuna cu mai multi investitori belgieni au cerut intrarea in insolventa a firmei Sigma Proiect Development, in portofoliul careia se afla terenul, societate cu datorii de circa 18 milioane de euro la sfarsitul anului trecut.

dec 2009 Cipriotii de la Bank of Cyprus, ajung in pozitia de al doilea mare actionar la Banca Transilvania (BT) dupa achizitia de saptamana trecuta a unui pachet de 9,7% din actiuni, spun ca vor participa la orice majorare de capital, cel putin pentru a-si proteja participatia . "Grupul are lichiditati suficiente si vom sprijini Banca Transilvania cu capital, daca va fi nevoie", declara George Chirstoforou, directorul general al sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus. Desi sunt al doilea mare actionar la Banca Transilvania dupa Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD, care detine 15% din actiuni), cipriotii spun ca nu sunt interesati sa isi numeasca reprezentanti in managementul bancii. "

februarie 2010 Imbunatatirea serviciilor de private banking se numara printre prioritatile Bank of Cyprus Romania. Reprezentantii bancii afirma ca planurile pe termen lung includ intensificarea colaborarii cu IMM-urile. Cipriotii continua sa-si extinda reteaua: o sucursala a fost deschisa saptamana trecuta in Bucuresti si o alta va intra in functiune pana la sfarsitul lunii, pe langa cele 10 existente. In tara, au unitati la Constanta, Craiova, Brasov, Ploiesti si Sinaia.

mai 2010 BNR analizeaza deja solicitarea Bank of Cyprus de a aproba majorarea participatiei detinute la Banca Transilvania de la 10% la 20%, iar raspunsul va veni in cel mult trei luni de la completarea documentatiei, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere. "Suntem deja spre partea finala, dar le-am mai cerut niste completari", a declarat Cinteza. Grupul cipriot a anuntat ieri ca a obtinut deja aprobarea din partea autoritatii de supraveghere din Cipru pentru dublarea participatiei la BT. Bank of Cyprus, care abia acum isi dezvolta prezenta regionala, a achizitionat in decembrie 9,99% din actiunile BT, prin tranzactii realizate la Bursa de Valori Bucuresti, sustinand ca este vorba de o "investitie financiara".

mai 2010 Bank of Cyprus, a obtinut in primul trimestru un profit net de 3 milioane de euro din operatiunile derulate in Romania. Castigul este cu 25% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. Portofoliul de credite acordate de ciprioti pe plan local a scazut in primul trimestru cu 14 milioane de euro, pana la 664 de milioane de euro, dar ramane cu 20% peste nivelul inregistrat in martie anul trecut.

iunie 2010 Bank of Cyprus a decis sa nu isi mai majoreze participatia la Banca Transilvania, de la 10% la 20%, retragand cererea facuta Bancii Nationale a Romaniei.

iulie 2011 Bank of Cyprus a inregistrat in 2010 o pierdere de aproximativ 25,2 mil. lei (circa 6 mil. euro), conform datelor publicate. Pierderea este explicata de banca prin deteriorarea calitatii portofoliului de credite acordate in perioada 2007 - 2009. Bank of Cyprus a avut cheltuieli cu provizioane pentru riscul de credit in valoare de 6,6 mil. lei, ajungand la un sold de 8,6 mil. lei la 31 decembrie. Creantele asupra clientelei au urcat de aproape cinci ori fata de 2009, pana la 1,15 mld. lei, activele totale apropiindu-se de 1,5 mld. lei. Cheltuielile administrative generale s-au majorat cu 13%, pana la 36,5 mil. lei, in conditiile in care numarul mediu de angajati a crescut usor, pana la 224. Banca-mama din Cipru este actionar semnificativ al Bancii Transilvania, cu o participatie de circa 10%.

octombrie 2011 Marfin Popular Bank are nevoie de 2,1 miliarde de euro pentru a respecta pragul de adecvare a capitalului de 9% impus de Uniunea Europeana, iar Bank of Cyprus de 1,47 miliarde de euro, potrivit analizei efectuate de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

mai 2012 Sucursala locala a grupului Bank of Cyprus si-a redus bilantul de credite cu 10% in ultimul an, pana la 580 mil. euro, in timp ce volumul depozitelor atrase de la clientela a crescut cu 9% si a ajuns la 203 mil. euro la sfarsitul lunii martie, potrivit datelor publicate de grup. Banca plateste dobanzi consistente la depozite, in jurul a 7% pe an, in conditiile in care incearca sa-si reduca dependenta de finantarea primita de la grup si sa-si echilibreze raportul credite pe depozite, care ajungea la 250% la finalul primului trimestru.

noiembrie 2012 Bank of Cyprus a raportat in primele noua luni o pierdere de 6,6 mil. euro din operatiunile derulate in Romania, fata de un profit net de 4,8 mil. euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa ce provizioanele de risc au urcat de doua ori si veniturile nete din dobanzi au scazut.

In 2013, banca mama intra in vrie pe fondul vulnerabilitatilor sistemului bancar cipriot. In Romania se dau asigurari ca totul e ok si ca nimic nu se schimba

aprilie 2013. Sucursala din Romania isi anunta oficial inchiderea temporara in vederea vanzarii..

Bank of Cyprus a fost fondata in 1899, ea operand pe pietele din Cipru, Grecia, Anglia si Australia. Banca mai detine birouri de reprezentare in Statele Unite, Canada, Africa de Sud, Rusia si Romania.