O banca romaneasca a depus oferta neangajata pentru preluarea sucursalei Bank of Cypru, dar finalizarea tranzactiei este responsabilitatea autoritatilor din Cipru, afirma seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca, in cazul unui esec, vor fi garantate depozitele de sub 100.000 de euro. Directorul Directiei Supraveghere din BNR, a mai afirmat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca in urma discutiilor cu banca centrala din Cipru si Autoritatea Bancara Europeana, BNR a fost doar notificata de suspendarea temporara a activitatii sucursalei din Romania in scopul identificarii unei solutii de catre autoritatile cipriote, dar competenta apartine integral si exclusiv autoritatilor cipriote. Chiar daca Cinteza nu a nominalizat banca ofertanta, surse din piata spun ca ar fi vorba de Banca Transilvania.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Reporter: Care este situatia la sucursala Bank of Cyprus? Mai face operatiuni in acest moment? Ce fel de operatiuni si ce se intampla daca un client are de efectuat plati scadente sau are depozite scadente in perioada de suspendare temporara a activitatii?

Nicolae Cinteza: Decizia este a bancii centrale a Ciprului, institutie care autorizeaza si supravegheaza sucursala din Romania a Bank of Cyprus. Fiind sucursala a unei banci straine, Bank of Cyprus Romania nu are personalitate juridica romana. Repet, activitatea sucursalei a fost suspendata temporar, incepand din 1 aprilie 2013, in vederea identificarii unei posibile solutii de reorganizare prin vanzare de catre autoritatile din Cipru. Aceste informatii se regasesc in notificarea transmisa BNR de catre autoritatile din Cipru si au fost anuntate deja de sucursala Bank of Cyprus.

Potrivit comunicatului Bank of Cyprus clientii pot retrage banii exclusiv prin reteaua ATM. In ceea ce priveste alte operatiuni trebuie contactata banca prin call center, asa cum se precizeaza in comunicatul bancii.

Rep: Deponentii sucursalei din Romania sunt afectati de masurile de stabilizare din Cipru? Cum sunt acestia protejati?

Cinteza: Bank of Cyprus Romania este autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, sub statut de sucursala a Bank of Cyprus. Ca atare, orice operatiune efectuata cu aceasta banca este considerata ca si cum ar fi efectuata pe teritoriul Ciprului, in numele si contul bancii-mama. In baza legislatiei europene, atributiile BNR sunt limitate.

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana am aderat la un mecanism de supraveghere bazat pe consultare si cooperare cu autoritatile din tara de origine a institutiilor de credit, care isi deschid sucursale in Romania. In acest context, banca centrala din Cipru ne-a informat asupra deciziei sale si a avut loc un schimb de opinii.

In ceea ce priveste protectia clientilor sucursalei din Romania, prevedere despre care clientii au luat la cunostinta in momentul incheierii contractului de depozit si/sau al deschiderii conturilor, aceasta este asigurata de autoritatile din Cipru in conformitate cu legislatia europeana. Dupa cum stiti, la nivelul UE depozitele pana la nivelul de 100.000 euro sunt garantate.

Rep: S-a afirmat ca BNR a negociat o solutie pentru a proteja deponentii din Romania. Ce a "negociat" BNR?

Cinteza: Afirmatia se refera exclusiv la faptul ca BNR, in urma discutiilor cu banca centrala din Cipru si Autoritatea Bancara Europeana, a fost notificata de suspendarea temporara a activitatii sucursalei din Romania in scopul identificarii unei solutii de catre autoritatile cipriote. Competenta apartine deci integral si exclusiv autoritatilor cipriote dar, conform mecanismului de cooperare despre care am discutat anterior, trebuie sa fim notificati. Astfel, au existat discutii cu omologii din Cipru.

Rep: Puteti oferi mai multe informatii despre posibila vanzare a sucursalei din Romania? Daca aceasta solutie nu se materializeaza, care ar fi urmatorii pasi?

Cinteza: Am fost informati ca exista un cumparator, iar acesta ne-a confirmat depunerea unei oferte neangajante. Noi am luat nota de aceste informatii si, dupa cum bine cunoasteti, banca centrala nu se poate implica in asemenea tranzactii comerciale.

In ceea ce priveste a doua parte a intrebarii, la aceasta va pot raspunde doar autoritatile din Cipru. Ce va pot spune in acest moment este ca, in situatia in care tranzactia de vanzare se materializeaza, portofoliul sucursalei va fi preluat de institutia de credit care cumpara si va fi garantat prin legislatia aplicabila in materie.

Rep: Dar care sunt atributiile BNR in supravegherea institutiilor de credit cu statut de sucursala, cele care nu au statut de persoana juridica romana?

Cinteza: Asa cum am afirmat anterior acestea sunt limitate, se refera doar la regimul rezervelor minime obligatorii si la indicatorii de lichiditate. Masurile pe care le putem lua in acest sens sunt de asemenea limitate, obligatia noastra fiind aceea de a informa autoritatile din tara de origine.

Rep: Ce riscuri sunt in acest moment pentru sistemul bancar din Romania?

Cinteza: Orice speculatie in acest domeniu nu are sens. Sucursala Bank of Cyprus din Romania detine doar 0,7% din activele din sistemul bancar si o eventuala contagiune locala poate fi gestionata corespunzator, conform cadrului legal existent. Reafirm faptul ca indicatorii de solvabilitate si prudentialitate atesta un sistem bancar romanesc solid.