"In cazul Ciprului sunt doua aspecte. Daca discutam de o banca ce taie din depozitele clientilor, as spune ca e inadmisibil. Cel care si-a depus economiile de-o viata la banca-, facand un lucru cetatenesc si normal- se trezeste ca trebuie sa plateasca pentru iresponsabilitatea unora cu pana la 60% din banii lui. E inadmisibil. Pe partea cealalta, le dau dreptate si tarilor occidentale. De ce sa scoata cetatenii europeni bani din buzunar ca nu cumva sa piarda cei care si-au plasat banii intr-un paradis fiscal?", a declarant miercuri Laurentiu Mitrache, CEO al Leumi Bank Romania, intr-un interviu acordat HotNews.ro cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2012 ale bancii. Bank Leumi Romania a obtinut in 2012 un profit net de 13,63 milioane lei, in linie cu obiectivele bugetate. La nivel agregat sistemul bancar din Romania a inregistrat in 2012 o pierdere, de 2,1 miliarde de lei (476 mil. euro).

LaurentiuMitrache, CEO Bank LeumiFoto: Hotnews

Perioada recenta din piata bancara mai agitata decat de obicei a fost de bun augur pentru Bank Leumi, care a reusit sa-mi mareasca portofoliul de clienti. ¬Am fost putin ingrijorati uitandu-ne in piata pentru ca momentele de panica sunt foarte periculoase si am dat dispozitie sa fie verificat zilnic, la toate sucursalele, situatia numarului clientilor. Sa vedem daca ne vin clienti sau ne pleaca. Din fericire ne vin, lucru care ne bucura¬, spune Mitrache

Cateva cifre:

  • Bank Leumi este cel mai mare jucator bancar din Israel, chiar daca pe piata locala intra in categoria bancilor foarte mici, cu o cota de piata de 0,3-0,4%. Banca a acordat credte de aproape un milliard de lei (crestere de 7,7%), din care finantarile acordate companiilor au urcat la 716,3 milioane lei (crestere de 6,6 %). La finele lui 2012, depozitele clientilor erau  de 613,73 milioane lei.
  • Capitalurile proprii au crescut cu 6%, la 224,35 milioane RON datorita profitului inregistrat in anul 2012, iar rentabilitatea capitalului (ROE) inregistrata la finalul anului 2012 era de 6,2%.
  • Rata solvabilitatii este de 20,15% fata de limita reglementata de 8%, iar lichiditatea este de 1,5 (fata de limita reglementata de 1.
  •  Bank Leumi Romania are o retea de 23 de unitati si 307 angajati.
  • Ziarul "fals" si restructurarea bancii

Rezultatul pe 2012? Nu e o minune ci e rezultatul unei restructurari demarate in 2010, mai spune Mitrache. Restructurarea a inceput la Bank Leumi printr-o sedinta cu directorii pe care acestia probabil ca n-o vor uita in graba. " Am chemat toti directorii la o sedinta obisnuita si le-am pus in fata o pagina falsa de ziar prin care anuntam ca Tel Aviv-ul a decis inchiderea bancii din Romania. Anterior dadusem ordin sa nu li se puna la dispozitie ziarul cu pricina in acea dimineata pentru ca surpriza sa fie pe masura. I-am lasat buimaci timp 10 minute sa citeasca ziarul "fabricat" si pe urma le-am spus ca totul e o gluma dar ca ea oricand poate fi adevarata. Am luat apoi fluxul de business, am revazut structura in sucursale, am revazut functiile in sucursale, am creat grupuri de lucru care au lucrat pe diverse proiecte, grupuri conduse de salariati , dar nu directori. Directorii sunt mai blazati, iar ceilalti vad o oportunitate in cariera si se simt mai impulsionati", spune Laurentiu Mitrache.

Totul a culminat cu un experiment la Cluj, mai adauga el. Un consultant extern a stat acolo cateva luni , a facut coaching cu angajatii, dupa care acest model a fost transplantat si la celelalte sucursale. "Mai sunt inca multe de facut, nu suntem inca unde mi-as dori dar fata de banca de acum cativa ani e o mare diferenta", povesteste Mitrache.

  • Prea multe IMM-uri lucreaza cu foarte multe banci

Ce minusuri are piata locala? Numarul mare de banci cu care lucreaza un IMM si care il face dificil de gestionat din punct de vedere al riscului, explica CEO-ul Bank Leumi. " Incercam sa atragem clientii sa ruleze cat mai mult pe la noi. Unul din minusurile pietei romanesti cel putin in zona IMM este ca aceste IMM ucreaza cu cate 10-15 banci, ceea ce ne pune in situatia de a controla mai greu riscul. De exemplu ne vine o companie si ne cere un credit de 100.000 de lei, dar ea mai are credite angajate de alte 4 milioane la alte banci. Riscul total este de 4 milioane pentru ca acela e riscul creditorilor cu care suntem solidari in caz de insolventa. Incercam in cadrul intalnirior pe care le avem cu clientii sa aflam de ce nu vor sa lucreze 100% cu noi. Prima lor reactive e negativa si sigur, e optiunea dansilor sa lucreze cu cate banci doresc. Oferim niste facilitati celor care lucreaza cu noi cat mai mult. Vrem sa devenim extrem de generosi cu cei care lucreaza numai cu noi. Sa le reducem foarte mult costurile, in primul rand, dar nu va pot da detalii in acest moment pentru ca proiectul este in pregatire" mai spune Laurentiu Mitrache.

Neperformantele sunt mari, au ajuns la circa 30,8 %. "Par intr-adevar mari, dar trebuie tinut cont de marimea bancii. Azi ele pot fi de 30,8% dar daca dau maine un credit mare, scad la 27%. Statistica e valabila doar in cazul numerelor mari", mai spune Mitrache.

  • La un moment dat legislatia va trebui sa limiteze accesul la credit in functie de efortul propriu al solicitantului de fonduri

Bancherul admite ca cea mai mare problema e generate de insolvente." Mai ales in perioada dintre momentul declararii insolventei pana la aprobarea planului de reorganizare, perioada in care clientul nu plateste nimic, iar pentru noi creditul lui devine neperformant si trebuie prin urmare sa-l provizionam", mentioneaza Mitrache.

Toti privesc insolventa ca avand impact negativ asupra bancilor ceea ce - la cat suntem de iubiti- da o nota chiar pozitiva, adauga CEO-ul Leumi. " Dar aproape nimeni nu subliniaza impactul asupra celorlalti creditori, asupra relatiilor comerciale. Consecinta cea mai neplacuta a acestei stari de insolventa este diminuarea pana la disparitie a increderii. Ori increderea e baza operatiunilor noastre. Si sa stiti ca la urma urmei, asta e si una din explicatiile pentru care bancile nu dau credite. Noi putem exmplifica cazuri in care ni se desfiinteaza ipoteci sau, chiar daca le ai, nu le poti valorifica. Costurile noastre continua sa curga in continuare pentru ca noi am imprumutat banii aceia de undeva", mai spune acesta.

Mitrache crede ca la un moment dat legislatia va trebui sa limiteze accesul la credit in functie de efortul propriu al solicitantului de fonduri."In SUA de exemplu pentru ca o firma sa poata imprumuta bani trebuie sa aiba o anumita solvabilitate. Adica daca ai un capital de 200 de lei poti sa te imprumuti pana la 5000 de lei. La noi pui 200 de lei si iei 5 milioane credit. Dincolo de faptul ca nu are un risc asumat, costul finantarii datoriei ii omoara businessul. Chiar si la dobanzi de 5% el trebuie sa aiba profitabilitatea de 10%. Or, daca majoritatea fondurilor lui sunt imprumutate, toti banii lui se duc pe plata resurselor atrase si lui nu-i mai ramane niciun profit. Probabil ca la un moment dat legislatia va trebui sa limiteze accesul la credit in functie de efortul propriu. Pana la urma au trecut 25 de ani de la Revolutie. Atunci ni se spunea ca romanii nu au capital si trebuie ajutati sa porneasca un business. Bun, bancile au pus acesti bani la dispozitie. Dar de atunci au trecut 25 de ani…", spune el.

  •  Vom avea fuziuni bancare in 2013? Da, mai mult ca sigur, spune Mitrache

Este sectorul bancar sub-reglementat sau supra reglementat? Suprareglementat, spune convins Mitrache. "Suntem super reglementati. Avem limite pe arii geografice, pe sectoare economice, pe real estate commercial, limite cerute de BNR ca natura, iar ca marime puse de noi si acceptate apoi de BNR. Aceste limite se refera la procent din total portofoliu. La bancile mari cum e BCR, BRD, e ok. Pentru bancile mici cu cote de piata de sub 1% nu mai e atat de ok", spune CEO-ul Leumi.

Numarul bancilor e ridicat in Romania si probabil ca in 2013 vom mai asista la fuziuni sau achizitii bancare, mai considera bancherul . "Teoretic ar trebui sa existe fuziuni si achizitii in 2013, dar depinde si de strategia grupului din care faci parte. Noi nu avem de pilda obiectivul sa devenim numarul 10 sau 1 sau 5 in Romania. Vrem sa ne mentinem o prezenta satisfacatoare pentru grup si pentru client. Sunt 4-5 banci care incearca sa se marite de vreo 3 ani. Strict teoretic, daca as fi professor la ASE, as spune ca sunt prea multe banci. Trebuie sa ramana bancile mici de nisa, specializate pe ceva anume, si 4-5 banci mari ar fi suficiente. S-ar asigura si o anume disciplina iar clientii nu ar mai lucre cu cate 10-15 banci", crede el.

In opinia lui, n-ar strica sa asistam la intarirea disciplinei contractuale si mai ales la sanctionarea ei. "Nu e posibil sa ai atatea bilete la ordin neplatite si sa nu se intample nimic. Innasprirea sanctionarii contractuale ar fi solutia care ar trezi oamenii la realitate.", arata bancherul.

  • Companiile israeliene asigura 20% din portofoliu. Restul sunt IMM-uri

Leumi a finalizat si rezultatele preliminare pe primele 3 luni din 2013. "Pe primul trimestru din 2013 avem un profit de 2,7 milioane de lei fata de estimarile de 3,1 milioane. Pe total bilant suntem sub previziune cu 3%, la credite cu 5% iar la depozite cu 6%. Noi atragem depozite in functie de cum ne merge creditarea", spune Laurentiu Mitrache,

Ca nivel, dobanzile noastre sunt corecte, nu vrem sa intram in cursa dobanzilor, mai adauga bancherul. In banca pe care o conduce, companiile israeliene asigura 20% din portofoliu. Restul sunt IMM-uri. La retail accentul e pus mai putin, din cauza retelei reduse .

"Din totalul firmelor israeliene mari, din cele care conteaza , circa jumatate lucreaza prin noi. Cealalta jumatate lucra cu alte banci atunci cand au venit sau erau atat de mari incat era dificil sa gestionezi. Asta pentru ca daca o companie de talia Dacia de pilda ar veni la mine si mi-ar spune domnule, mai am 2000 de furnizori pe care ii aduc cu mine la banca ta- ca sa fac platile intra-bancar. Nu pot asigura asa ceva cu reteaua actuala", mai spune Mitrache.

Din punct de vedere macroeconomic nu vad facandu-se lucruri extrem de importante in acest an, mai arata bancherul roman. " E nevoie de o strategie foarte realista si ancorata care sa poata fi dusa la bun sfarsit de orice Guvern ar urma. Dar va dau un exemplu: educatia. Vedem ca fiecare ministru care vine, chiar si din cadrul aceleiasi formatiuni politice, se simte obligat sa vina cu proiecte noi care uneori le neaga pe cele anterioare.", explica acesta.

Pentru 2013 Bank Leumi nu a bugetat nicio crestere sau scadere a retelei de unitati. "Am mutat doar o sucursala din Militari pe care dus-o intr-un spatiu intr-o cladire de birouri langa AFI. Iar despre numarul de salariati, nu prea mai angajam, dar nici nu intentionam sa dam afara. Mai sunt cateva pozitii pe care le cautam. Avem un proiect la care lucram in present- as vrea sa angajez 4-5 absolveti de MBA carora sa le dau un statul similar expatilor. Ii trimi intr-o regiune sis a faca si coaching. Sunt o serie de probleme- de la time management pana la analize financiare pe care unii poate ca nu le stapanesc foarte bine. Cum nici sa ii scot o saptamana de la munca nu imi permit, le trimit coacherii acolo.", conchide bancherul.