Banca Japoniei a anuntat joi cel mai mare pachet de stimulare monetara din lume, promitand o injectie 1.400 miliarde dolari in economie in mai putin de doi ani, o miscare radicala care a devalorizat yenul si a randamentul obligatiunilor la minime record, scrie Reuters.

Yenul s-a devalorizat joi in fata dolarului si a euro, dupa anuntul unor noi masuri de relaxare monetara ale Bancii Japoniei (BoJ), scrie AFP.

Randamentul obligatiunilor de stat ale Japoniei cu scadenta la 10 ani a cazut joi la cel mai redus nivel istoric, de 0,425%.

Anuntand o majorare a cumpararilor de obligatiuni, BoJ a antrenat o crestere a cererii si, drept consecinta, o reducere a randamentului la un nivel inedit.

Acest lucru inseamna ca statul poate imprumuta la costuri foarte mici, ceea ce nu va ezita sa faca, in ciuda unui nivel important al datoriei, pentru a finanta reconstructia nord-estului Japoniei, devastat de catastrofa din 2011.

BoJ a decis joi sa acelereze si sa amplifice masurile de relaxare, cu scopul de a dubla baza monetara in doi ani pentru a atinge in acelasi timp obiectivul de inflatie de 2%.

Banca a precizat ca este pregatita sa "faca tot ceea ce este posibil" in sens cantitativ si calitativ pentru a scoate tara din deflatia care ii afecteaza activitatea economica de 15 ani.

Astfel, BoJ va trece la o politica de control al bazei monetare, respectiv bani lichizi si rezervele obligatorii ale bancilor, in loc doar de a incuraja o dobanda de interventie cvasi-nula, o masura adoptata unanim de cei nou membri ai consiliului de politica monetara.

De asemenea, s-a votat unanim majorarea achizitiilor de obligatiuni de stat, la toate maturitatile, inclusiv cele pe 40 de ani.

Noul guvernator, Haruhiko Kuroda, subliniat ca nu va ezita sa ia si alte masuri de relaxare monetara, daca va fi nevoie, pentru atingerea obiectivului de 2% pentru inflatie.

La ora 05,15 GMT, o jumatate de ora dupa comunicatul bancii centrale, dolarul se aprecia pana la nivelul de 94,30 yeni, fata de 92,90 yeni cu cateva minute inainte de publicarea deciziei.

Euro era cotat la acelasi moment la 121 yeni, fata de 119,75 yeni cu cateva minute inainte.

Seful de operatiuni de schimb la banca Credit Agricole din Tokyo, Yuji Saito, a subliniat ca anuntul BoJ constituie "o buna surpriza".

"BoJ va cumpara obligatiuni de trezorerie pe termen lung in valoare de 7.000 de miliarde de yeni lunar (58 miliarde euro)", a subliniat Saito, pentru care amploarea anuntului a luat prin surprindere numerosi actori ai pietei.

Banca centrala s-a angajat joi ca inflatia celei de-a treia puteri economice mondiale sa atinga 2% in urmatorii doi ani.