"Ne asteptam la o crestere economica relativ modesta in prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibila in a doua parte a anului, conditionata insa de revenirea economiilor europene. Cresterea economica in anii urmatori depinde in mare masura de absorbtia fondurilor UE si de progresele in materie de reforme structurale. |n ceea ce priveste cursul de schimb, ne asteptam la o stabilitate a acestuia in 2013 in intervalul 4.4-4.5 EUR/RON, evolutia acestuia fiind conditionata de doi factori determinanti: evolutiile de la nivelul zonei euro si impactul acestora asupra apetitului la risc si evolutiile la nivel local, in special cele legate de relatia cu FMI", spune Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank intr-un raport al echipei de cercetare a bancii, transmis de la Viena.

Ionut DumitruFoto: HotNews.ro

Analistii Raiffeisen Bank International AG (RBI) spera intr-o redresare economica in a doua jumatate a acestui an. "Activitatea economica din Europa si SUA ramane lenta. Desi principalii indicatori, precum ISM si indexul ifo, indica optimism in randul companiilor, cresterea urmeaza inca sa fie confirmata de actiuni concrete, cum ar fi noi comenzi", a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research. Cu toate acestea, el se arata increzator. Inca dinainte de incheierea semestrului, exporturile nete ar trebui sa indice primele semne ale cresterii economice si, drept urmare, sa stimuleze investitiile.

O piata a muncii solida, precum si evolutii pozitive ale salariilor in tarile ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru cresterea consumului privat. "Scaderea ratei inflatiei in 2013 va permite o crestere a venitului real. Cu toate acestea, efectele cresterii veniturilor vor putea fi simtite abia din 2014", a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evolutia PIB-ului in Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicand o performata negativa ce se incadreaza in prognoza de minus 0,1 la suta, intrucat in prima parte a anului vom vedea mai multa prudenta. In general, tendinta in urmatoarele 12-18 luni ar trebui sa fie una crescatoare. Probabil ca divergentele inregistrate in activitatea economica din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate in SUA in luna martie se incadreaza in proiectiile analistilor nostri de crestere a PIB-ului cu 1,5 la suta in 2013.

  • Lichiditatea la nivel global - benefica pentru climatul investitional

Cresterea remarcabila a preturilor titlurilor de valoare din primele luni ale lui 2013 a dus la depasirea unor indici de piata. Lichiditatea la nivel global este benefica pentru climatul investitional, la fel si redresarea economica asteptata in a doua jumatate a anului. Atata timp cat principalii indicatori nu se deterioreaza, asa cum s-a intamplat in 2012, evolutia pozitiva a preturilor va continua. Randamentele obligatiunilor corporative ar trebui sa ramana la cele mai scazute niveluri. Factorii de risc raman formarea unui nou guvern in Italia, viitorul model de business al Ciprului, precum si rezistenta la reforma din Franta.

  • Evolutia euro/dolar determinata in principal de criza datoriilor din tarile din Zona Euro

Inca de la inceputul anului, fluctuatiile inregistrate de rata euro/dolar au fost determinate in principal de criza datoriilor din tarile din Zona Euro. "Imediat ce se va instala un nou guvern, aversiunea fata de risc manifestata pe piete va scadea din nou. Prin urmare, diferenta de curs se va micsora din nou. In acest caz, euro va castiga teren, mergand catre o rata de 1,35 fata de dolar. Faptul ca in Italia nu s-a ajuns la nicio intelegere referitoare la instituirea unui nou guvern ramane un risc rezidual", mentioneaza raportul de strategie al Raiffeisen Resarch pentru al doilea trimestru al anului 2013.

  • Titlurile de valoare din Europa arata potential de crestere a randamentului pe termen lung

Conform indicelui bursier S&P 500, perioadele de evolutie pozitiva in care s-au inregistrat cresteri record au durat, in medie, ceva mai putin de cinci ani, perioade in care preturile au crescut in medie chiar si cu 155 la suta. Actuala perioada a debutat in urma cu aproape patru ani si, pana in prezent, piata a inregistrat o crestere de abia 130 la suta. Aceste observtii indica faptul ca ciclul pietei americane de capital si-a atins punctul de inceput al maturitatii. Piata europeana de capital a avut evolutii fluctuante, cauzate, in principal, de declinul rezultatelor companiilor prezente in tarile periferice, si de influenta crescuta a sectorului financiar. "Pe fondul conditiilor financiare tot mai bune si al conditiilor laxe pe piata muncii, este de asteptat ca acest trend pozitiv al veniturilor sa nu se incheie in viitorul imediat apropiat", a spus Helge Rechberger, director Equity Market Research. "Dobanzile destul de ridicate din SUA indica faptul ca, pe termen lung, putem anticipa cresteri mult sub medie ale nivelurilor veniturilor. In Europa, perspectiva este mai optimista din acest punct de vedere, avand in vedere nivelul mai scazut al punctului de plecare si potentialul de relansare economica."

  • Crestere in ECE - doar in a doua jumatate a anului

Eforturile generalizate de consolidare a bugetelor si cresterea modesta a venitului real au limitat cererea populatiei in ECE pe o perioada destul de lunga. In prezent, ratele de crestere inregistrate de PIB in regiune au ajuns si ele, cu mici exceptii, in zona de avarie. In timp ce majoritatea tarilor din Europa Centrala (EC) si Europa de Sud-Est (ESE) au de suferit de pe urma anticipatei contractii a economiei, tarile din zona CIS raporteaza in continuare rate pozitive de crestere. Recesiunea inregistrata in multe din tarile din Zona Euro afecteaza in mod serios exporturile nete. "O crestere mai consistenta in zona ECE va incepe doar in a doua jumatate a anului. In Austria, o usoara imbunatatire se va inregistra probabil doar din al doilea trimestru", a declarat analistul sef Brezinschek.

Previziunea privind evolutia PIB in ECE pentru 2013 este de 2,0 la suta (anul precedent: 2,0 la suta). Pe regiuni, EC 0,5 la suta (anul precedent: 0,6 la suta), ESE 0,9 la suta (anul precedent: -0,3 la suta) si CSI 2,8 la suta (anul precedent: 3,1 la suta). Comparativ cu Zona Euro: previziunea privind rata de crestere a PIB pentru 2013 este de +0,1 la suta (anul precedent: -0,5 la suta). In Austria, rata de crestere a PIB va ramane la 0,5 la suta. Exporturile (+1,9 la suta) si investitiile (+0,9 la suta) vor reprezenta primele impulsuri in acest an.

  • Cerere crescuta pentru obligatiunile de stat in zona ECE 

Datorita randamentelor extrem de scazute in Zona Euro, interesul pentru obligatiunile de stat din ECE a crescut substantial. Cererea externa mare pentru obligatiunile de stat din ECE a condus si la scaderea randamentelor.

Analistii Raiffeisen Research prevad o stagnare a randamentelor obligatiunilor de stat din regiune pana la jumatatea anului. Aceasta presupunere este sustinuta de micsorarea constanta a ratelor dobanzilor datorata scaderii ratelor inflatiei.

Analistii vad potential de crestere pentru pietele de capital din ECE, unde se asteapta ca indicii sa creasca cu rate cuprinse intre 4 si 9 procente pana la finalul trimestrului al doilea. In termeni de performanta, pe primul loc ar urma sa se situeze Istanbulul, urmat de Bucuresti si Viena.