Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a reconfirmat joi intr-o discutie cu reprezentantii AmCham intentia Guvernului de a reduce, daca evolutia economica va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale si a TVA de la 24% la 19%, astfel ca, pe baza analizelor din acest an, incepand cu 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementata una dintre cele 2 masuri.

Reprezentantii AmCham s-au interesat de stadiul reformarii ANAF, unul dintre cele mai importante obiective de mandat ale ministrului finantelor. Acesta si-a exprimat sustinerea categorica a reasezarii relatiei dintre contribuabili si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, in vederea sprijinirii mediului de business prin profesionalizarea corpului de functionari publici cu atributii in zona de control si prin informatizarea cat mai rapida a intregului sistem.

Totodata, Chitoiu a reasigurat reprezentantii mediului de afaceri ca, pana la sfarsitul acestui an, grupurile de lucru din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor finaliza rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in vederea asigurarii unui cadru legislativ coerent care sa ofere stabilitate si predictibiltate.

Pe parcursul intalnirii, discutiile au punctat si masurile de relansare economica care vor fi adoptate de Guvern in perioada imediat urmatoare precum reducerea TVA la paine incepand cu data de 1 iulie, sau implementarea unei scheme de ajutor de stat prin care companiile vor putea accesa fonduri nerambursabile si care are ca obiectiv imediat crearea de noi locuri de munca. De asemenea, au fost trecute in revista si masurile de simplificare a sistemului fiscal printre care se numara introducerea impozitului de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile care au realizat venituri sub 65.000 de euro pe an sau aplicarea unui impozit forfetar in cazul anumitor categorii de servicii incepand din al doilea semestru al acestui an.

De asemenea, Chitoiu a reamintit necesitatea crearii cat mai rapid a unui cadru solid care sa favorizeze parteneriatul public-privat, vazut ca o solutie de finantare de care Romania are nevoie si a invitat membrii Consiliului Consultativ constituit la nivelul Ministerului Finantelor Publice din care fac parte reprezentanti ai mediului academic si de business.