Presedintele Traian Basescu a retrimis joi Parlamentului legea de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), informeaza Administratia Prezidentiala. Printre motivele invocate in cererea de reexaminare se numara faptul ca, potrivit formularii actuale a legii, interdictia de a fi membru in ASF nu se aplica rudelor parlamentarilor, desi ei sunt cei care numesc membrii consiliului de conducere al autoritatii.

Potrivit cererii de reexaminare, ordonanta aprobata prin legea transmisa spre promulgare stabileste, printre altele, ca in randul Autoritatii de Supraveghere Financiar nu pot fi numiti "soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei", insa nu este prevazuta legatura acestora cu membrii Parlamentului in conditiile in care membrii consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt numiti de Parlament.

Presedintele solicita Parlamentului completarea legii in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii ASF de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.

Totodata, legea introduce intre conditiile de numire a candidatilor la calitatea de membru al ASF experienta profesionala de minim 7 ani, in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, pentru membrii care formeaza conducerea executiva, presedintele solicitand o experienta de minim 10 ani, se mai arata in cererea de reexaminare.

  • Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat joi, 4 aprilie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, in temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constitutia Romaniei.

Va transmitem textul integral al cererii:

____________________

Bucuresti, 4 aprilie 2013

Domnului Valeriu-Stefan Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor

In temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE asupra LEGII pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara

Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completeaza Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 introducand intre conditiile de numire a candidatilor la calitatea de membru al Autoritatii de Supraveghere Financiara experienta profesionala de minim 7 ani, in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, pentru membrii care formeaza conducerea executiva. Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare.

2. Articolul 9 lit. g) al Ordonantei aprobate prin legea transmisa spre promulgare stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Autoritatii de Supraveghere Financiara si aceea de a nu fi "soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei." Avand in vedere faptul ca potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiasi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt numiti de Parlament, consideram ca se impune completarea lit. g) a Articolului 9 in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii A.S.F. de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.

Avand in vedere aspectele semnalate, precum si competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

TRAIAN BASESCU

PRESEDINTELE ROMANIEI