Banca Centrala Europeana (BCE) este "pregatita sa actioneze" si cauta noi mijloace pentru sustinerea economiei din zona euro, a afirmat joi presedintele institutiei, italianul Mario Draghi, citat de AFP.

"Slabiciunea economica a continuat la inceputul anului. O relansarea graduala este asteptata in a doua parte a anului, dar este supusa unor riscuri de scadere", a afirmat Draghi, in conferinta lunara de presa, la Frankfurt. Acesta a precizat ca BCE va continua politica monetara acomodanta atat timp cat va fi necesar.

Printre riscurile in discutie Draghi a mentionat "o cerere interna mai slaba decat se astepta" sau reforme structurale insuficiente in tarile zonei euro.

BCE este "pregatita sa actioneze" si examineaza "diverse instrumente" gratie carora ar putea sustine economia, a continuat acesta. "Trebuie sa reflectam intens pentru a gasi ceva care sa fie in acelasi timp util si compatibil cu mandatul nostru", a precizat Draghi, dar care sa "tina cont si de experienta altor tari".

El a mentionat ca liderii BCE cauta inspiratie "la 360 e grade", respectiv in toata lumea.

Banca Angliei, spre exemplu, cumpara direct titluri ale intreprinderilor, Banca Japoniei a decis joi sa accelereze si sa amplifice masurile de relaxare monetara si sa majoreze achizitiile de obligatiuni de stat. Federal Reserve continua o politica monetara ultra-acomodanta pentru a sustine relansarea economica in SUA.

Noile masuri neconventionale ar urma sa implice "alti actori", a spus seful BCE, citand guvernele si bancile centrale nationale.

Draghi le-a cerut din nou tarilor din uniunea monetara sa continue eforturile in materie de reforme si redresare a bugetelor nationale.