Increderea in institutiile financiare este limitata, doar 1 din 5 adulti avand o mare incredere in banci in cazul Bulgariei sau Bosniei, in vreme ce in Romania raportul este de o persoana din 8, se arata intr-un studiu publicat marti pe blogul Bancii Mondiale. In cazul companiilor de asigurari, increderea este la un nivel si mai scazut, se mai arata in sondajul citat.

Textul publicat pe blogul Bancii Mondiale face legatura dintre educatia financiara a populatiei si increderea in institutiile financiare. "Un numar tot mai mare de tari in curs de dezvoltare au dezvoltat strategii nationale de educatie financiara, cel putin 36 de state fiind in aceasta situatie", potrivit OECD. Stimularea capacitatii oamenilor de a lua decizii financiare solide, a aparut ca un obiectiv al politicii noua, atat in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare. Recenta criza financiara a conturat si mai bine importanta unei solide culturi financiare.

Sondajul a inclus intrebari legate de cunoasterea conceptelor de baza cum ar fi inflatia, dobanda simpla, dobanda compusa, precum si mecanismul sistemelor de asigurare a depozitelor. Pana in prezent, datele colectate sunt disponibile pentru tarile din Europa si Asia Centrala - Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina (BiH), Bulgaria, Romania si Rusia. Banca Mondiala lanseaza marti "Capacitatea financiara si protectia consumatorilor". In total au fost chestionati 2026 de romani, chestionarul cuprinzand 109 intrebari