Indicele preturilor de consum (IPC) in luna martie 2013 fata de februarie 2013 este 100,04%, iar fata de martie 2012 este 105,25%, se arata in comunicatul remis miercuri de Institutul National de Statistica. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinata pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,9%.

Melania HancilaFoto: Hotnews

In luna martie 2013, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si nealimentare au scazut cu 0,1%, in timp ce, tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%.

  • Melania Hancila, Volksbank: Evolutia indicelui preturilor de consum, mai buna decat ne-am fi asteptat

Evolutia indicelui preturilor de consum a fost mai buna decat ne-am fi asteptat, mai ales ca in martie moneda nationala s-a depreciat in medie cu 0.15 % fata de euro si cu 3.2 % fata de dolar, iar noi am estimat un IPC lunar de 0.2 %, a spus pentru HotNews.ro Melania Hancile, economistul sef al Volksbank. In conditiile in care deprecierea monedei nationale are impact semnificativ asupra evolutiei inflatiei in Romania si tarifele la apa, canal si salubritate au continuat sa creasca in martie cu 1.9 % luna/luna, iar evolutia preturilor de consum in primele luni ale anului este afectata de performanta slaba a agriculturii din anul anterior, stagnarea inflatiei se datoreaza mentinerii deficitului de cerere agregata.

Este ingrijorator ritmul cu care cresc tarifele la apa, canal si salubritate, avansand cu 120 % din 2007 pana in prezent, desi Romania nu a inregistrat in aceasta perioada nici cresterea semnificativa a nivelului de trai, nici a salariilor, astfel ca ar trebui verificata rationalitatea economica a acestor majorari de tarife, mai ales ca populatia este captiva si nu are posibilitatea de a-si schimba furnizorii.

In conditiile in care vom avea un an agricol bun si leul nu va suferi o depreciere semnificativa, consider ca sunt sanse ca rata anualizata a inflatiei sa se incadreze pana la sfarsitul anului in limita superioara a tintei de inflatie asumata de BNR pentru 2013. Datorita efectului de baza nefavorabil, rata anualizata a inflatiei va ramane deasupra pragului de 5 % in prima jumatate a anului, urmand ca de abia din trimestrul al treilea sa se contureze trendul dezinflationist si IPC sa se situeze in zona de 4 %.

Avansul moderat al preturilor din februarie si martie, precum si evoltutia buna a agriculturii la inceputul anului si persistenta deficitului de cerere agregata, ar putea determina Banca Nationala sa reduca dobanda cheie spre sfarsitul anului. Avand in vedere ca se doreste stimularea creditarii in lei, o eventuala relaxare a politicii monetare atat prin nivelul RMO cat si al dobanzii cheie ar avea efecte pozitive asupra cererii de credite in lei, mai ales a celor pe termen lung pentru care euro ramane deocamdata moneda de creditare preferata de clienti, conchide Hancila.

In primul rand, trebuie spus ca inflatia calculata de INS este o medie nationala, in realitate fiecare individ resimtind propriul indicator "personalizat" intrucat ponderea cheltuielilor cu diferitele alimente este diferita de la om la om. La orase, inflatia e alta decat la sate. Daca esti patron, ai de asemenea o alta inflatie decat daca esti pensionar. In fine, criteriile te diferentiaza.

Inflatia pe care BNR o poate controla cu adevarat prin intermediul politicii monetare- CORE2 ajustat (fara legume, fructe, oua, combustibili, produse cu preturi reglementate, bauturi si tutun ) s-a plasat la un ritm anual de 0,2%.

Incepand din luna ianuarie 2013 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2011. Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare concomitent cu o usoara scadere la marfurile nealimentare si servicii.

Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind rata inflatiei in acest an este de 3,5%, cu o tinta de 2,5%, plus/minus un punct procentual

  • Scenariile Bancii de emisiune cu privire la inflatie in 2013 si 2014

In privinta traiectoriei ratei anuale a inflatiei la produsele din tutun si bauturi alcoolice presiunile vin din cresterea accizelor prevazute in Codul fiscal. Conform Codului fiscal, valoarea in lei a accizelor datorata bugetului de stat se determina pe baza cursului de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, pentru anul fiscal 2013 nivelul referintei pentru calculul in lei al accizelor va fi de 4,5223 lei/euro, valoare mai ridicata cu 5,17 la suta fata de cea valabila in 2012. Pe de o parte, devansarile calendarului privind plata accizelor la produsele din tutun, actualizarea referintei de curs valabila pentru anul 2013, precum si cresterile recente de la sfarsitul anului precedent care sunt anticipate sa persiste si la inceputul anului curent, iar pe de alta parte, majorarile prevazute in nivelul accizelor aplicabile la produsele din categoria "bere" vor determina o contributie de 0,4 puncte procentuale la rata anuala a inflatiei IPC in 2013.

Scenariul de evolutie a preturilor administrate incorporeaza atat informatiile publicate de catre ANRE, cat si cele mai recente evolutii ale preturilor energiei electrice si gazelor naturale. Scenariul privind evolutia preturilor administrate preconizeaza atingerea la finele anului curent a valorii de 8,7 la suta in decembrie 2013, revizuita in sus cu 1,7 puncte procentuale. Pentru sfarsitul anului 2014, in conditiile mentinerii acelorasi ipoteze cu privire la etapele anuntate de ANRE pentru dereglementarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale, scenariul a ramas nemodificat si prevede o dinamica anuala a subcomponentei de 7,3 la suta.

Scenariul de evolutie a preturilor volatile ale alimentelor (LFO), desi este construit pe baza ipotezei unor ani agricoli normali in 2013 si 2014, prevede inregistrarea unor dinamici inca semnificative in prima jumatate a anului curent, ca urmare a

persistentei la nivelul ratei anuale a inflatiei LFO a impactului recoltei agricole scazute din 2012. Incepand din trimestrul III 2013, sub impactul unui efect de baza favorabil, BNR anticipeaza o reducere importanta a ritmului anual de evolutie a preturilor LFO pana la orizontul proiectiei. In aceste conditii, contributia acestei grupe la inflatia anuala IPC "sfarsit de perioada" pentru anul curent este preconizata a fi aproximativ nula, iar pentru anul viitor, de 0,3 puncte procentuale.

Inflatia anuala la grupa combustibililor este prognozata a se situa la valori mai reduse la sfarsitul anului curent (4,2 la suta) si al celui viitor (3,3 la suta) comparativ cu finele anului 2012 (5,2 la suta), sub impactul traiectoriei descendente favorabile a pretului international al petrolului, contrabalansata, doar partial, de proiectarea unui curs de schimb EUR/USD cu impact mai nefavorabil asupra cotatiei leului in raport cu dolarul SUA.