Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri ca tara sa este pregatita sa relaxeze secretul bancar, acceptind schimbul automat de informatii incepand cu 1 ianuarie 2015, scrie AFP.

"Putem fara niciun pericol sa introducem schimbul automat incepand cu 1 ianuarie 2015", a declarat Juncker, in fata parlamentului. "Putem introduce schimbul automat pentru ca piata noastra financiara este pregatita sa o faca", a subliniat el.

Intr-un comunicat, guvernul a precizat ca a "decis sa introduca, din 1 ianuarie 2015 (...) schimbul automat de informatii in ceea ce priveste platile de dobanzi (...) in favoarea persoanelor fizice care au resedinta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, pentru ca beneficiarii sa fie impozitati conform dispozitiilor legislative din statul de resedinta, salvgardand in acelasi timp confidentialitatea datelor care sunt fara incidenta fiscala".

"Dispozitiile legislative in vigoare pentru persoanele fizice rezidente in Luxemburg vor ramane neschimbate. Acesti beneficiari vor continua sa fie supusi unei retineri la sursa de 10% din veniturile din economii si vor beneficia de secretul bancar asa cum exista el astazi".

Aceste dispozitii nu vor viza deci persoanele care nu sunt din Uniunea Europeana.

Pentru Juncker, "piata financiara (a Luxemburgului) nu depinde de maniera existentiala de secretul bancar, nu se va stinge nicio lumina". "Piata noastra financiara nu traieste nici din bani negri nici din frauda fiscala", a subliniat acesta.